BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaMagazinNVOVijestiZanimljivosti

U Konjicu dodijeljene nagrade za Dan žena: Ko su dobitnice?

Večeras je u Konjicu obilježen Dan žena i Sedmica rodne ravnopravnosti svečanošću na kojoj su dodijeljene nagrade u tri kategorije.

Svečanost je organizovalo Udruženje za pomoć i edukaciju žena “Žena za ženu” Konjic.

Udruženje već pet godina dodjeljuje priznanja pojedincima i kolektivima koji su se istakli u svojim aktivnostima u lokalnoj zajednici kao i onima koji pomažu rad ove ženske organizacije.

U kategoriji “Žena uspješna iz javnog života” dobitnica plakete je Šaha Kurtović koja je rad Crvenog križa Konjic unaprijedila u mnogim sektorima, od pomoći stanovništvu i socijalno ugroženim kategorijama, organizacijama redovnih akcija darivanja krvi, pomoći ženama žrtvama nasilja do afirmacije mladih volonterki za rad u Crvenom križu Konjic.

U kategoriji “Žena uspješna, nevidljiva”, dobitnica plakete je Dragica Špuren, žena koja pomaže u ekonomskom osnaživanju žena i koja već treću generaciju uspješno obučava žene za samostalan rad u tehnikama krojenja i šivenja.

U kategoriji “Organizacija i inspiracija”, dobitnik plakete je kompaniju AD HARBI d.o.o. koja je podrška ženskim organizacijama u nabavci tehničke opreme i koja je uplatila iznos za carinu i prevoz stolica koje su donirane JU Dom zdravlja Konjic.

Ispred kompanije, nagradu je preuzeo Emir Šukman.

Na svečanosti su dodijeljeni i certifikati za završeni kurs krojenja i šivenja polaznicama: Naidi Mustafić, Merimi Pajević, Suani Abazi i Selmi Makan.

U sklopu svečanosti organizovano je i donatorsko veče za žene Palestine.

Prisutni su donirali novčanu pomoć za žene Palestine u okviru akcije “Jedan karanfil – jedan hljeb za ženu Palestine!” povodom obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena.

Akciju provodi Udruženje Žene za žene International, zajedno s Mrežom udruženja žena za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti su prisustvovale brojne članice udruženja, predstavnice nevladinih organizacija, institucija i javnog života Konjica.

Slični članci

Back to top button