DruštvoKonjicKulturaMagazinVijestiZanimljivosti

Posjet rodnoj kući Zuke Džumhura

U povodu godišnjice smrti Zuke Džumhura, učenici Prve osnovne škole Konjic, u pratnji nastavnice Samire Bise, posjetili su njegovu rodnu kuću.

Učenici su imali priliku da saznaju više o životu i djelu ovog čuvenog putopisca, slikara, karikaturiste, scenariste, scenografa i kostimografa. Razgledali su kuću u kojoj je Zuko rođen i odrastao, te su čuli priče o njegovom djetinjstvu i mladosti.

Učenici su saznali da je Zuko bio veliki putnik koji je proputovao cijeli svijet. Posjetio je preko 70 zemalja i pisao o svojim putovanjima u brojnim putopisima. Njegovi putopisi su puni zanimljivih priča, humora i mudrosti.

Zuko je bio i veliki borac za mir i razumijevanje među ljudima. U svojim tekstovima je često govorio o potrebi za tolerancijom i suživotom.

Učenici su bili impresionirani životom i djelom Zuke Džumhura, jer on je bio veliki čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturi Bosne i Hercegovine.

Zuko Džumhur – čovjek koji je gradio kule

Zuko Džumhur je bio čovjek koji je gradio kule, a ni kamena nije imao. Njegovi putopisi, karikature, slike i tekstovi su kule koje su povezivale ljude i rušile granice.

Zuko je bio boem, ali je istovremeno bio i veliki intelektualac. Lagano je govorio, svima razumljivim, narodnim, pitkim jezikom objašnjavao je i najsloženije pojmove. Zbog toga je bio blizak i cijenjen u svim slojevima društva, kako akademskim, tako i narodnim.

Google
Google

Slični članci

Back to top button