BiHCrna hronikaDruštvoKonjicSvijetVijesti

VIŠEMILIONSKI KRIMINAL Protiv koga je u Konjicu podignuta optužnica u aferi “Bosnalijek”?

User Rating: 4.78 ( 2 votes)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića i još 14 osoba.

Prema prikupljenim dokazima, nezakonita imovinska korist u ovom predmetu sa koruptivnim kaznenim djelima, kao i pričinjena šteta iznosi više od 10,8 miliona KM.

Tužiteljica Tužiteljstva BiH, u predmetu visoke korupcije i organiziranog kriminala, podigla je optužnicu koja se odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala, zlouporabe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, koja su počinjena između 2005. i 2016. godine, za koja se terete 11 fizičkih i 4 pravne osobe.

U optužnici se navodi, da su prvooptuženi Uzunović Nedim, u svojstvu organizatora, zajedno sa više drugih osoba, sa kojima je povezan rodbinskim vezama ili na drugi način, djelujući kao organizirana skupina, prema međusobnim dogovorima, planiranjem i izvršenjem kaznenih djela, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, a suprotno interesima kompanije Bosnalijek d.d., vršili financijske transakcije putem više off-shore kompanija, registiranih na Britanskim Djevičanskim Otocima i Sejšelima, u korist računa kompanija u Latviji, Kipru i drugim zemljama a za navodne marketinške ili konsultantske usluge koje nisu izvšene.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi Uzunović Nedim, kao stvarni vlasnik off-shore kompanija i direktor Predstavništva kompanije Bosnalijek d.d. u Moskvi, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te isti nezakonito ubaci u legalne financijske tijekove, uplaćivao velike novčane iznose na račune kojima je raspolagao, kao i račune sebi bliskih osoba, koji je nakon toga korišten za različite namjene, uključujući i kupovinu nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su oštetili kompaniju Bosnalijek d.d. Sarajevo za iznos od 10.849.609,43 KM, a sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 9.984.508,01 KM, kojim novcem su dalje raspolagali i koristili u privrednom poslovanju, kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, stavljajući novac za koji su znali da je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u legalne financijske tijekove.

Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije i agencije koje su sudjelovale u istrazi u BiH i inozemstvu, a posebno Državna agencija za istrage i zaštitu, zadokumentirale su više stotina inozemnih i domaćih financijskih transakcija u velikim iznosima, te je nad određenim novčanim sredstvima i imovinom, tijekom postupka izvršena zabrana raspolaganja, a u okviru optužnice tražit će se oduzimanje višemilijunske nezakonite imovinske koristi, u pojedinačno utvrđenim iznosima.

Optuženi su:

 • Nedim Uzunović, rođen 1976. godine u Mostaru, državljanin BiH,
 • Emin Hadžiomerović, rođen 1948. godine u Kotor Varoši, državljanin BiH,
 • Jasmina Uzunović, rođena 1979. godine u Banja Luci, državljanka BiH,
 • Sead Uzunović, zv. “Sejo“, rođen 1952. godine u Konjicu, državljanin BiH,
 • Munir Ćukle, rođen 1970. godine u Konjicu, državljanin BiH,
 • Nadija Ćukle, rođena 1978. godine u Sarajevu, državljanka BiH,
 • Alma Turajlić, rođena 1985. godine u Banja Luci, državljanka BiH,
 • Aziz Šukalo, rođen 1958. godine u Foči, državljanin BiH,
 • Vedad Tuzović, zv. “Vedo“, rođen 1976. godine u Sarajevu, državljanin BiH,
 • Bogdan Joković, rođen 1958. godine u Beogradu, državljanin BiH i Republike Srbije,
 • Anel Vrtić, zv. „Crni“, rođen 1976. godine u Sarajevu, državljanin Bosne i Hercegovine,
 • Pravna osoba “Serreta Investing” d.o.o. Sarajevo,
 • Pravna osoba “Libero 5“ d.o.o. Konjic,
 • Pravna osoba “Turist best“ d.d. Konjic, i
 • Pravna osoba “Emko građenje“ d.o.o. Rogoznica.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Latvije, Kipra, Hrvatske, Slovenije, itd.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

klix.ba

Slični članci

Back to top button