BiHBiznisDruštvoHercegovinaJablanicaVijestiZanimljivosti

“PREĆERALO SE” ZAR, NE? Visoke cijene pečenja u Jablanici “otjerale” mušterije

U jeku ljetne sezone brojne Sarajlije i Sarajke, ali građani i građanke iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, pohrlile su prema jugu.

Do Mostara, Trebinja ili Neuma, pa sve do naših dragih komšija u Dalmaciji. Krajna destinacija je nebitna, iako se mora priznati da je to najčešće svakako – Jadransko more. U povratku sa sunčanja, kupanja i lijepih druženja, skoro svi ispoštuju jednu dobro poznatu nezaobilaznu tradiciju kod Bosanaca i Hercegovaca – svratiti na čuvenu pečenu jagnjetinju u Jablanici. Ručak ili večera, u zavisnosti kada ste se “pozdravili” sa morem, u konačnici je nebitno, legenda kaže – svratiti se “mora”.

Visoke cijene

Ekipa portala Radiosarajevo.ba u povratku iz Neuma, jedinog bh. grada koji ima izlaz na Jadransko more, a o čemu možete čitati OVDJE, odlučila je svratiti u jedan od najpoznatijih i svakako najstarijih restorana, svima dobro poznat po izvrsnoj jagnjetini. Iako smo boravili u večernjim satima radnog dana – ponedjeljka, zatekli smo pomalo sablasne scene. Na parkingu četiri vozila, uključujući i naše, bašta prazna, a u objektu tek dva zauzeta stola. Ko je miljenik pečenja zasigurno se sjeća vremena kada je sve dupke bilo puno i kada se moralo čekati da se neko ustane, kako bi sjeli za stol. Nezamisliva scena u špici sezone. Nekada bilo, sada se spominjalo, reklo bi se. Da “posao” ne ide baš najbolje vidi se i na velikom ložištu, gdje se okreće meso. Nekada u ovo doba godine istovremeno bi se okretalo i po pet jagnjadi. Sada – svega jedno!

Gotovo prazan parking

Dok naručujemo piće i meso, onako usput, bojažljivo pitamo konobora šta se dešava, a on kao da pokušava da nam se pravda. Naš sagovornik, ipak, priznaje da sve diktira i cijena pečenja koja je vrtoglavo rasla iz godine u godinu… Trenutna cijena je 50 KM.

“Prošle godine bila je 40 KM, a pretprošlu 35 KM”, dodaje konobar.

Malo starija raja vjerovatno se sjeća i dobrih starih vremena kada se kilogram pečenja mogao naći i za 25 KM!

Meso i ugalj

Iako to niko javno neće kazati, dvije stvari diktiraju cijenu pečenja. Iz godine u godinu cijena sirovog mesa raste. Vlasnici restorana plaćaju i do 28 KM po kilogramu. Dodatni problem je što je ove godine “skočila” i cijena uglja. Samo za jedno malo pakovanje od dva i po kilograma, što je dovoljno za neki mali roštilj, izdvojit ćete u prosjeku od četiri do pet maraka. Ako se uzme u obzir kolika količina uglja treba samo za jedno jagnje, onda i ovako visoka cijena pečenja donekle ima smisla. Problem je što su gotovo sinhroniozvano “divljale” i cijene krompira, alkoholnog i bezalkoholnog pića pa i kafe… Kada vam konobar na kraju podvuče “crtu”, neminovno je da i novčanik bude tanji. Da ne zaboravimo, ima restorana, van Jablanice, gdje kilogram pečenja ide i do 60 KM. Ko voli, neka izvoli!

Gotovo prazni i drugi parkinzi

Na području Jablanice, tačnije nedugo nakon što prođete Most Begića i Begovića, sa lijevu i desnu stranu egzistira više restorana. Nekada ranije bilo je svega nekoliko restorana, ali situacija je sada drugačija – restorani su “nikli” gotovo preko noći. Treba kazati da smo sličnu situaciju sa gotovo praznim parkinzima vidjeli i ispred drugih restorana. Čak nismo uočili ni mnogo kamiondžija i vozača autobusa koji također tradicionalno svraćaju na meso…

Slični članci

Back to top button