DruštvoHercegovinaKonjicPrivredaVijesti

Dug Doma zdravlja Konjic težak 11 miliona KM; ministar Bevanda: Ja to neću moći riješiti

Svi domovi zdravlja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) za 2024. godinu dobili su više novca nego što su tražili, a uvjet je, kako nam je kazao prof. dr. sc. Milenko Bevanda (HDZ), ministar zdravstva, bio da nijedna ustanova ne smije proizvesti dug.

Među njima je i Dom zdravlja Konjic, čiji su uposlenici godinama u agoniji.

Brojni su problemi sa kojima se susreće ova zdravstvena ustanova. Od ogromnih višegodišnjih dugova radnicima po pitanju doprinosa, ali i plaća i toplih obroka.

Kada je riječ o doprinosima, uposlenima nisu uplaćivani od 2008. do 2021. sa izuzetkom nekoliko mjeseci u 2016. Kompletan dug po tom osnovu iznosi 10,7 miliona KM bez kamata.

Zbog toga, kako je Faktoru krajem novembra prošle godine kazao direktor Doma zdravlja dr. Džemal Hajduk, devet radnika (dva ljekara, dva nemedicinska radnika i pet medicinara sa srednjom stručnom spremom), koji su u 2022. i 2023. ispunili uvjete, ne mogu u penziju.

Vrh ledenog brijega s početka novembra 2023. bila je odluka 15 ljekara, od njih ukupno 26, da će u roku od 30 dana dati otkaze ako primanja ne budu isplaćena. No radnici su kasnije odustali od otkaza. 

– Dubioza Doma zdravlja Konjic nastala je podjelom Bolnice i Doma zdravlja. Oni su tada naslijedili ogromne dugove, a njegovo rješenje morat će se politički završiti. Ja to kao ministar neću moći uraditi. U ovom trenutku najbitnije mi je da možemo razgovarati o bilo kakvoj konsolidaciji i zaustaviti probleme. Kad će se ti dugovi riješiti, nisam siguran, mislim da do kraja ove godine to neće moći biti završeno – ističe Bevanda.

Pravo je pitanje – kako je ustvari nastao dug, kaže ministar.

U ranijim razgovorima sa menadžmentom i uposlenima, saznali smo da je problem gomilanja dugova u Domu zdravlja Konjic nedostatna tranša koju ova zdravstvena ustanova dobija od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, a koja, kako nam je ranije rekao dr. Džemal Hajduk, direktor ustanove, ne može pokriti mjesečne plaće 140 uposlenih.

– Ne bih sada o tome kako je nastao dug, najvažnije mi je da zaustavim dalje produbljivanje dugova. Po tome svi drugi domovi zdravlja bit će u dobroj situaciji osim Doma zdravlja Konjic. Velika je to cifra, i ona ima dva nivoa, jedno je stvarni dug, a drugi su proizašle kamate. Radi se na tome da se kamate srede, a za stvarni dug će se morati iznaći adekvatno rješenje – navodi Bevanda.

Naglasio je da i pored problema Dom zdravlja Konjic radi.

– Svi uposleni rade i ove godine posluju na pozitivnoj nuli. Sve što je bilo potrebno za normalno funkcioniranje ustanove osigurali smo – kazao je Bevanda.

O trenutnom stanju u Domu zdravlja Konjic pokušali smo razgovarati i sa direktorom Hajdukom te sa nadležnima u sindikatu radnika, ali nisu odgovarali na pozive novinara Faktora

Slični članci

Back to top button