BiHDruštvoVijesti

Štrajk zdravstvenih radnika mogao bi završiti iduće sedmice

Predsjednica Vlade HNK Marija Buhač i ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Milenko Bevanda razgovarali su danas, u zgradi kantonalne vlade, s čelnicima Nezavisnoga sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivicom Anićem i Daliborom Vukovićem.

Tema je, naravno, bila aktualni štrajk zdravstvenih djelatnika u HNK-u odnosno tok pregovaračkoga procesa.

Sindikati – konstruktivan sastanak

”Zadovoljni smo dinamikom pregovora, bili su konstruktivni. Vlada će u četvrtak imati konstituirajuću sjednicu. Poslat će ustanovama da znaju koliko točno novca treba osigurati. Ponuda ostaje kako jeste i to bi trebalo iduće sedmice. Nadamo se da ćemo do srijede potpisati kolektivni ugovor”, rekao je za Bljesak.info Ivica Anić predsjednik sindikata zdravstvenih radnika SKB Mostar.

Ponovio je da se generalni štrajk nastavlja provoditi u punom kapacitetu sve do potpisa na kolektivni ugovor.

Premijerka Buhač se nada kako će se najkraćem roku postići dogovor sa sindikatima zdravstvenih djelatnika.

”Iako smo ovih dana tek preuzeli dužnosti i obveze, s ovim pitanjem nije bilo prostora za čekanje jer nam je zajednički cilj vratiti punu zdravstvenu skrb i uslugu svim našim sugrađanima, pacijentima zdravstvenih ustanova u našem kantonu. Prenijeli smo danas kolegama iz sindikata kako smo poprilično približili stajališta i, u skladu s onim što su mi suradnici iz resora zdravstva kazali, ne bismo trebali dugo čekati na potpisivanje novoga granskog kolektivnog ugovora. No, potrebni su nam jasni finansijski pokazatelji o tomu što taj ugovor nosi u odnosu na opterećenje zdravstvenih ustanova i suglasnost svih sudionika zdravstvenog sistema koji su mjerodavni za isplate plata zdravstvenim djelatnicima.

Vlada će, na svojoj konstituirajućoj sjednici, zakazanoj za sutra (četvrtak, 16. 11.), imenovati novi pregovarački tim koji će imati zadaću u najkraćem mogućem roku postići saglasnost s predstavnicima sindikata kako bismo mogli krenuti ka finaliziranju ovoga pitanja”, komentirala je predsjednica Buhač, dodavši i to kako ima iznimno razumijevanje za traženja zdravstvenih djelatnika. Zavređuju bolje uvjete rada ”Medicinsko i nemedicinsko osoblje u našem zdravstvenom sistemu radi posao koji je teško usporediv s bilo kojim drugim. Podnijeli su poseban teret u onomu vremenu pandemije i strahova kojima smo tada bili izloženi, zbog čega smo ih svi zajedno i nazivali junacima u bijelom. Oni, kao i svi drugi, zavređuju bolje uvjete rada, viša primanja i naše poštovanje. Obaveza je Vlade to im i omogućiti, ali i osigurati stabilnost cjelokupnoga sustava odgovorno se držeći racionalnih okvira i objektivnih fiskalnih mogućnosti mjerodavnih institucija”, poručila je Buhač.

Ministar Bevanda je dodao kako će gorući problem zdravstva u HNK-u zasigurno biti riješen dogovorom i to kroz nekoliko predstojećih dana, kako su sindikalni prijedlozi u postupku razmatranja i usklađivanja, ali i kako još nije trenutak za istupanje u javnost s brojkama. ”Već sam primio podroban izvještaja od predsjednika Pregovaračkoga tima Vlade, ali ovo je predsjedničin i moj prvi susret s gospodom iz sindikata i treba imati razumijevanja za ovih nekoliko dana dok konsolidiramo procese i ponudimo konačan prijedlog” naglasio je Bevanda.

U štrajku od 2. novembra

Generalni štrajk gotovo 4.000 zdravstvenih radnika HNK-u započeo je 2. 11., nakon višemjesečnog pozivanja Vlade na čelu s Nevenkom Hercegom da započnu pregovarački proces.  S početkom pregovora, zdravstveni radnici poručili su da je vlada ponižavala zdravstvene radnike, rekavši da krše Zakon. Naglasili su tada da mjesecima rade bez kolektivnog ugovora a da Vlada nije uradila ništa da se spriječi kolaps zdravstva. Iako su zdravstveni radnici od maja pozivali Vladu da formiraju pregovarački tim i krenu u pregovore oko kolektivnog ugovora, Vlada je to učinila na žurnoj sjednici tek u studenom, o čemu su javnost obavijestili na dan početka generalnog štrajka. Vlada je govorila kako su ispratili svoj dio obaveza korektno i odgovorno te da su u mandatu bili korektni prema socijalnim partnerima, sindikatima budžetskih korisnika kojima je jedinim poslodavcem, neupitno je posvjedočeno kroz proteklih osam godina, s potpisanih čak šesnaest granskih kolektivnih ugovora.  Srećom, ovaj put povijest se neće ponoviti.

Godine 2020. nakon pet mjeseci štrajka, potpisan je kolektivni ugovor zaposlenih u zdravstvu. Tada se oko dvije i po hiljade članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. 12. 2020. godine nalazilo u generalnom štrajku. Tokom generalnog štrajka su organizirane brojne prosvjede šetnje, s jasnim porukama vlastima, a pored Vlade HNK-a bili su postavljeni i šatori u kojima su protestvovali zdravstveni radnici, od 24. januara kada su postavljeni.  

Bljesak.info

Slični članci

Back to top button