BiHDruštvoHercegovinaKonjicVijestiZanimljivosti

KONJIC Misija OSCE-a u BiH predstavila Smjernice za sigurno rukovanje oružjem u policiji

Misija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi u Bosni i Hercegovini (OSCE) predstavila je danas u Konjicu Smjernice za upravljanje malim oružjem i lakim naoružanjem u policijskim organizacijama BiH.

Ove Smjernice predstavljaju značajan korak ka uspostavljanju dosljednog i efikasnog pristupa policijskih službenika sigurnom skladištenju i rukovanju oružjem, u skladu sa važećim zakonima.

Primjena Smjernica doprinijeće smanjenju rizika od neovlaštenog pristupa oružju unutar policije, što ćе rezultirati u manjoj mogućnosti zloupotrebe oružja i povećanju sigurnosti policijskih službenika tokom obavljanja njihovih dužnosti.

Nakon predstavljanja Smjernica, održana je i četverodnevna napredna obuka pod nazivom “Obuka edukatora o kontroli i upravljanju malim oružjem i lakim naoružanjem u policijskim organizacijama u BiH”. Obuka je bila namijenjena predstavnicima svih policijskih agencija u BiH.

“Današnja obuka i predstavljene Smjernice važan su korak naprijed u osposobljavanju policije za sigurno upravljanje vatrenim oružjem i sprovođenje samostalnih obuka u ovoj oblasti”, izjavio je Thomas Busch, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH.

“Tragični događaji prouzrokovani ilegalnim oružjem, ali i onim legalno u posjedu građana, upozoravaju nas na potrebu kontinuiranog rada na poboljšanju kontrola i procedura. To je neophodno kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe oružja za izvršenje teških krivičnih djela”, izjavio je Ermin Pešto, pomoćnik ministra za opću i graničnu sigurnost Ministarstva sigurnosti BiH.

Ova inicijativa dio je šireg projekta Misije OSCE-a u BiH koji ima za cilj pružanje pomoći nadležnim organima u otklanjanju problema vezanih za opštu i fizičku sigurnost uzrokovanih nezakonitim posjedovanjem, zloupotrebom i ilegalnom trgovinom malog oružja i lakog naoružanja i pripadajuće municije.

Finansijsku podršku projektu pružile su Austrija, Češka Republika, Evropska unija, Njemačka, Francuska, Lihtenštajn, Norveška, Slovačka, Turska i Sjedinjene Američke Države.

Slični članci

Back to top button