BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Mostar: Protestna šetnja korisnika budžetskih sredstava HNK, traže povećanje osnovice plate

Sindikati državnih službenika te učitelja srednjih i osnovnih škola u Mostaru danas održavaju štrajk upozorenja s protestnom šetnjom ulicama tog grada.

Sindikalisti i demonstranti su se okupili u središtu grada i zgrade u kojoj je smještena Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). Nosili su transparente, trube, pištaljke i bubnjeve izražavajući nezadovoljstvo, piše Radio Slobodna Evropa.

Sindikati su se odlučili na štrajk i proteste nakon što se na njihove zahtjeve oglušila Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, jednog od deset kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. U kantonalnoj nadležnosti su, pored ostalog, obrazovanje i zdravstvo.

Uposlenici koji primanja dobijaju iz kantonalnog budžeta, traže povećanje osnovice plaće za 15 posto u 2024. godini.

Traže i isplatu jednokratne pomoći, u skladu s odlukom Vlade Federacije BiH.

Entitetska vlada donijela je odluku da svaki poslodavac može isplatiti jednokratnu pomoć uposleniku u iznosu do oko 1.250 eura do juna iduće godine, pri čemu je oslobođen plaćanja poreza i doprinosa na taj iznos.

Sindikati su 8. decembra održali jednosatni štrajk upozorenja. Nakon provedene ankete među članstvom, odlučili su se na novi štrajk.

Nova Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) imenovana je 9. novembra, godinu nakon što su održani opći izbori u Bosni i Hercegovini u oktobru 2022. godine.

Novu vlast čine Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH koji su koalicijski partneri i na nivou entiteta i državnom nivou, te Stranka demokratske akcije (SDA) koja je na drugim nivoima opozicija.

Rezultati izbora održanih 2018. godine nisu bili provedeni i vlada koju su činili HDZ BiH i SDA je bila osam godina u “tehničkom” mandatu.

BHRT

Slični članci

Back to top button