DruštvoHercegovinaPolitikaSport

Skupštinske rasprave: Trebaju li Velež i Zrinjski biti “stavke” u Budžetu HNK?

Prilikom rasprave o rebalansu budžeta HNK za 2023. godinu, zastupnik Hrvatske republikanske stranke, Mirko Vasilj, postavio je pitanje zašto se potiče profesionalni sport, odnosno Velež i Zrinjski kroz budžet?

“Navijam za Zrinjski, a Velež mi je izuzetno drag klub, ali koji su kriteriji? Iz tog razloga ja ću danas dati jedan amandman na predloženi Rebalans” – rekao je Vasilj.

On je zatražio da iznosi od po 260.000 KM za Zrinjski i Velež budu prepolovljeni i da ova dva kluba dobiju po 130.000 KM a da se isti iznos, dakle po 130.000 dodijeli GOŠK-u i FK Igman.

“Godinama se pogoduje jednima a vrši diskriminacija drugih,” rekao je Vasilj i dodao da su i GOŠK i Igman premijerligaši.

Zastupnik SDPO-a, Arman Zalihić također je diskutovao na ovu temu naglasivši da je na ovo upozoravao i raniju Vladu prilikom donošenja budžeta.

“NIje samo pitanje koliko je ko dobio i ko je premijer liga a ko nije premijer liga. Imate izvješće Ureda za reviziju institucija Federacije BiH gdje jasno stoji da udruženja građana ne mogu biti stavke u Proračunu i kaže da se udruženjima građana dodjeljuje novac na osnovu javnog poziva. Tad sam rekao da ja jesam navijač Veleža a vjerujem da ovdje ima i navijača Zrinjskog i idem na skoro svaku utakmicu. Međutim to nije razlog da Velež i Zrinjski budu stavke u Proračunu, jedina dva udruženj građana sportska koja su u Proračunu.” – naglasio je Zalihić.

Ne želeći da se vraća u porošlost, naglasio je da prilikom donošenja novog Proračuna za 2024 godinu treba povesti računa o ovome.

“Smatram da sva sredstva trebaju biti dio jedinstvene stavke na kontu Ministarstva obrazovanja i sporta i da se treba raspisati javni poziv pa neka se i Velež i Zrinjski jave na javni poziv i neće Vlada dolaziti u ovu situaciju da pričamo što je to vrijedniji Velež ili Zrinjski od GOŠK-a ili Igmana a realno moramo pričati – sva četiri su premijerligaši” – rekao je Zalihić.

Odgovarajući na pomenuta pitanja i stavove, ministar finansija Adil Šuta je naglasio da nema diskriminacije među sportskim kolektivima jer su planirana sredstva od 800.000 KM za sportsku infrastrukturu upravo za potrebe GOŠK-a i Igmana, kako bi i ti klubovi, odnosno njihovi stadioni dostigli kriterije za takmičenje u Premijer ligi te dobili licence.

Govoreći o razlici između Veleža i Zrinjskog i drugih sportskih kolektiva, Šuta je rekao:

“Kada govorimo o Veležu i Zrinjskom oni nemaju samo ovaj profesionalni sportski dio. Oni imaju i ovaj drugi dio djece od U-9,11,13,15,17,19, dakle podmlatka te veliki dio poklonika odnosno publike” – naglasio je Šuta.

mostar.live

Slični članci

Back to top button