BiHDruštvoKulturaVijesti

Održan naučni simpozij “40 godina od Sarajevskog procesa 1983.”

U organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović” i Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, u tom gradu je, pod pokroviteljstvom potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende, održan naučni simpozij “40 godina od sarajevskog procesa 1983.”

Na simpoziju je bilo govora o montiranom sudskom procesu protiv bošnjačkih intelektualaca u tadašnjoj SFRJ.

“Važno je razgovarati u pogledu refleksija i posljedica tog događaja na kasnija dešavanja u BiH, pa sve do današnjeg dana. Ovaj događaj ima određene reperkusije u smislu optuživanja Bošnjaka za iste one inkriminacije koje su bile montirane u cijelom procesu. Proces je montiran s inkriminacijom da su Bošnjaci planirali islamsku državu osamdesetih godina prošlog stoljeća, odnosno grupa koja je suđena te 1983. godine. Taj proces se ne može okarakterisati nikako drugačije nego montiran”, istakao je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli dr.sci Amir Karić.

Kako je dodao, s vremenske distance od 40 godina sagledavamo različite okolnosti, historijske, političke, pravne, medijske…da se analizira i pronađu odgovori na stigmatizacije koji se i danas Bošnjacima podmeću sa stanovišta islamofobije.

“Ovo nije tema koja je čisto historijska, ova tema je sa jasnim implikacijama na BiH, položaj Bošnjaka i zbog toga na ovom simpozijumu razgovaramo”, navodi Karić

Naučni simpozij je organizovan u povodu 40. godišnjice “Sarajevskog procesa” i 20. godišnjice smrti predsjednika Alije Izetbegovića.

(Fena)

Slični članci

Back to top button