BiHVijesti

Kafa u BiH ponovo poskupljuje, uskoro stižu nove cijene

Zbog rasta cijene sirove kafe na svjetskim berzama i u BiH se očekuju nove, veće cijene omiljenog napitka među stanovnicima.

Ujednoj pržionici kafe iz Bosanske Gradiške kažu da su cijene sirove kafe na berzi u proteklom periodu išle gore i da je pred njima turbulentno vrijeme.

  • Teško je dati neku prognozu šta će se dešavati u narednom periodu, ali sigurno je da će do rasta cijene doći – poručuju i dodaju da će se poskupljenje odraziti i na ekspreso, te na ostale vrste kafe i da će doći do minimalno 10 posto rasta cijene.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca”, ističe da su ugostitelji očekivali da dođe do stabilizacije cijene kafe, ali da berze govore drugačije.

  • Sada će vjerovatno doći do malih korekcija cijena i u ugostiteljskim objektima – poručio je Kurtinović i naglasio da su sadašnje cijene kafe na vrhuncu koji građani mogu da podnesu.
  • Generalno, mi možemo da stavimo cijene koliko želimo, ali onda se postavlja pitanje kome stavljamo te cijene, da li ćemo imati gostiju – kaže on i dodaje se cijene kafe u Banjaluci kreću između 2,30 i četiri marke.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, BiH je tokom prva tri mjeseca ove godine uvezla nešto više od 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti većoj od 35,9 miliona maraka, a najviše kafe je stiglo iz Brazila, i to u količini od 2,7 miliona kilograma, pišu Nezavisne.

Nezavisne

Slični članci

Back to top button