BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicMagazinPolitikaVijesti

Načelnik Jablanice za novikonjic.ba: Novac za prevoz uplaćuje se na račune roditelja

Na društvenim mrežama sa područja susjedne općine Jablanica od početka nove školske godine vodi se diskusija brojnih roditelja i građana o problemu nedostatka prevoza učenika van gradskog područja.

Da li je, i ako nije – zbog čega nije osiguran prevoz za jedan broj učenika u Općini Jablanica koja dolaze iz okolnih sela? – pitali smo u interesu javnosti načelnika Općine Jablanica, Damira Šabanovića.

U nastavku donosimo u cjelosti odgovor načelnika Općine Jablanica:

“Općina Jablanica skoro 5 godina ne može ugovoriti usluge prevoza đaka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Ističemo činjenicu da je predmetni postupak objavljen prvi put na portalu javnih nabavki 28.11.2018. godine. Od tada je ponovo pokrenut još 19 puta i svaki put je bio predmetom žalbe od strane privrednih subjekata.

Općina Jablanica smatra da privredni subjekti izjavljuju žalbu, koristeći institut pravne zaštite predviđen Zakonom o javnim nabavkama, isključivo i jedino s ciljem onemogućavanja ugovornog organa da okonča predmetni postupak javne nabavke.

Općina Jablanica budžetska sredstva, predviđena za ove namjene, uplaćuje roditeljima đaka na bankovne račune, a koji samostalno zaključuju ugovore sa prevoznicima za prevoz djece do škole. Na taj način je prevoz funkcionisao od novembra 2018. godine.

Općina Jablanica je preduzela sve Zakonom predviđene radnje kako bi osigurala prevoz đaka.

U maju 2023. godine donesena je odluka o poništavanju postupka javne nabavke za usluge prevoza đaka, na koju su se ponovo žalila ista, vlasnički povezana, pravna lica. Zbog zaprimljenih žalbi ni do danas nismo uspjeli poništiti taj postupak javne nabavke.

Dok ne poništimo postojeći postupak javne nabavke Općina Jablanica ne može pokrenuti novi postupak koji bi bio prilagođen sadašnjim okolnostima.  

Općina Jablanica je u stalnom kontaktu sa roditeljima i direktorom Osnovne škole “Suljo Čilić”, a načelnik je, sa saradnicima, jučer i danas održao sastanke sa 30 zabrinutih roditelja.” – navodi se u saopćenju Kabineta načelnika Općine Jablanica.

VEZANA VIJEST: https://www.novikonjic.ba/2023/09/05/otvoreno-pismo-jablanicke-majke-nacelniku-jablanice-ugasili-ste-osmijeh-nasih-djaka/

Slični članci

Back to top button