DruštvoMagazinZanimljivosti

Kako doživjeti stotu

Veliki japanski ljekar Shigeaki Hinohara zaslužan je za dugovječnost Japanaca.

Ostavio nam je u naslijeđe vrijedna saznanja “Želite doživjeti stotu i to u dobroj formi, zdravog tijela i duha?

 Moguće je, pokazao je svojim primjerom veliki japanski ljekar Shigeaki Hinohara. On je posvetio život postizanju dugovječnosti nacije. Pomogao je uspostavljanju medicinskih sistema zahvaljujući kojima su Japanci postali jednim od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti radio je u bolnici, liječio pacijente te predavao studentima na fakultetima.

 Ovo su njegovi savjeti za dug, zdrav i kvalitetan život:

 1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja
 2. “Svi se sjećamo kako smo kao djeca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali jesti ili spavati . Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila kao što su ručak i spavanje “, objašnjava ljekar. Najvažnije je za vitalnost osjećati se zadovoljno i ispunjeno. Zabavljati se – na tome treba poraditi, a ne se opterećivati time kad ćemo jesti i kad ćemo spavati.
 3. Čuvajte se gojaznosti
 4. Ljekar Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju viška kilograma te stoga treba paziti na svoju težini u fizičku kondiciju. ne treba se opterećivati ishranom, no ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On sam za doručak je pio kafu, čašu mlijeka i sok od pomorandže sa kašikom maslinovog ulja. Vjerovao je da je maslinovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je jeo mlijeko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Dvaput nedjeljno jeo je govedinu.
 5. Planirajte unaprijed Hinohara je uvijek imao pun raspored za godinu unapred, a čak je i zaplanirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao, jako veselio Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživio, no njegov stav prema životu i planovim govori koliki je bio optimista, što je isto važna stavka za dugovječnost.
 6. Ne morate otići u penziju ako ne želite
 7. “Nakon 65. počeo sam volontirati. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakoj minuti svog posla”, govorio je Hinohara. Ukoliko čovjek želi još raditi, neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi raditi.
 8. Dijelite znanje i vještine s drugima
 9. Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima, od najmlađe dječice u školi, do izbiljnih biznismena i ljekara. Uvijek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i 90 minuta. Kazao je da ga stajanje čini snažnim.
 10. Nemojte vjerovati svemu što kaže ljekar Hinohara je smatrao da ljekari ne mogu izlečiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im liječnik propiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi isto to preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji?
 11. Vjerovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju, puno veći nego što to misli medicina.
 12. Uvijek koristite stepenice i nosite svoj prtljag i vrećice
 13. Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lifta. Uvijek i svuda idite stepenicama i trudite se nositi svoju prtljagu. Hinohara se takođe koristio stepenicama i uvijek je po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vježba za vaše srce i cijelo tijelo.
 14. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju
 15. Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas inspirišu. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Brovninga “Abt Vogler”. Ne morate se zadržati samo na književnosti.
 16. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umjetnosti, šetajte prirodom.
 17. Bol je misteriozna
 18. Najefikasniji način da prevladate bol je kroz zabavu. Kada se dijete udari, objasnio je Hinohara, plakat će sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebali raditi i odrasli ljudi. Bol utopiti u zabavi. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje te muziku koja će pomoći pacijentima da se nose s boli.
 19. Ne gomilajte materijalne stvari “Ne trošite život na gomilanje materijalnog, i tako ništa nećete ponijeti sa sobom kad umrete”.

zivotistil.rtl.hr

Slični članci

Back to top button