BiHSport

Nurkić, Musa i Halilović ogorčeni: Nemamo osnovne uslove, u sobama spavamo po četvorica – diramo se nogama

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine otputovala je u Poljsku gdje će igrati pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu.

U nedjelju igramo protiv Portugala, ponedjeljak protiv Poljske, a 16. augusta igramo s Mađarskom.

Dan pred odlazak u Poljsku javnosti su se obratili naši košarkaši. Umjesto klasične najave utakmica, najviše se govorilo o lošim uslovima u kojima radi naša reprezentacija.

– Sakupili smo se svi da pošaljemo sadržajnu poruku. S obzirom da svake godine prolazimo kroz iste probleme… Od uslova moramo krenuti. Imamo velike probleme sa uslovima svake godine, da nemamo para, a nemamo se kome obratiti. Mi ne možemo osnovne stvari dobiti. Mi moramo razmišljati kako ćemo porodice smjestiti. Nemamo uslove, četvorica spavaju u sobi. Da djecu koju u budućnosti žele nastupati za BiH moramo osigurati normalne uslove. Kod nas je cirkus i odlazit će igrati za druge reprezentacije…- rekao je Jusuf Nurkić koji je prvi govoio.

Nakon Jusufa se obratio Džanan Musa.

– Stvari koje je Jusuf rekao su mišljenje svih nas. Problem se mora riješiti odmah. Savez ima naravno ljude koji su sposobni da to rade, ali nemamo plan, nemamo uslove. Nemoguće da je u jednoj reprezentaciji četvorica spavaju u jednom sobi. Da dok spavaju, možda je nekome smiješno, ali meni nije, da se dodiruju nogama. Ja bih se nadovezao na pripremne utakmice. Druge reprezentacije imaju devet-deset utakmica, mi dvije i to Obala Slonovače, uz dužno poštovanje – rekao je Musa.

Riječ je nakon njega uzeo kapiten Miralem Halilović.

– Htio bih reći da smo mi zahvalni na svim pomoćima, donacijama koji dođu do Saveza, ali bismo mi htjeli da Savez nađe način da se finansira sam. Najčešći problem je finansiranje, nema se para za ovo, nema za ono, ali svi su tu, dijaspora je tu, SFF je tu. Ja vjerujem kada bi se organizovale tri utakmice, sve bi se to moglo otkloniti. Što ne postaviti fan shopove gdje bi se prodavali dresovi, što ne snimiti neku reklamu, pa da se nađe način da se reprezentacija finansira.  Ne rade se stvari da se reprezentacija finansira, dosta puta je sve na bazi improvizacije, gašenje vatre. Članovi staffa spavaju u autu nakon Crne Gore, milion takvih primjera, ne želimo ih više navoditi jer bi bilo apsurdno – rekao je Halilović i dodao kako uprkos svemu košarkaši imaju jedan cilj.

– Ali opet miidemo sa jasnim ciljem da osvojimo turnir i želimo da se kvalifikujemo na Olimpijske igre – dodao je Halilović.

Medijima su se obratili i selektor košarkaša Adis Bećiragić, predsjednik KS BiH Dalibor Miloš i Kenan Magoda, ministar kulture i sporta KS.

reprezentacija.ba

Slični članci

Back to top button