DruštvoHercegovinaNekategorisanoVijesti

Zbog tragičnih nesreća na sjevernom izlazu iz Mostara slučaj i pred Parlamentom FBiH

Zbog tragičnih nesreća i ignorantskog ponašanja gradskih vlasti na crne statistike koje se bilježe na tom djelu magistralne ceste M-17 koja je najprometnija u zemlji upućena je inicijativa Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da se problem hitno riješi.

Nakon ignorantskog ponašanja na inicijative mostarskih vijećnika vezano za rješavanje problematike sjevernog izlaza iz Mostara na M-17, inicijativu je podnijela zastupnica Naroda i Pravde Suada Halilović u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Suada Halilović

Suada Halilović

“Danas sam u proceduru poslala inicijativu kojom bi se privremeno riješio problem sjevernog izlaza iz Mostara na M-17 gdje su česte saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom”, kazala je Halilović.

Smanjiti crne statistike

Ističe da uz konzultacije sa kolegom vijećnikom Sanelom Žuljevićem, koji je prije nekoliko dana podnio inicijativu u Vijeću grada Mostara za postavljanje privremenih semafora, podnosi ovu inicijativu na nivou Federacije kako bi pokušali zajednički riješiti ovaj gorući problem.

“Na njegovu inicijativu će vjerojatno od gradskih vlasti uslijediti odgovor kako oni nisu nadležni te da je M-17 u nadležnosti Cesta Federacije BiH. Na taj način gradska vlast će sa sebe skinuti odgovornost iako bi neko zaista trebao riješiti ovaj dugogodišnji problem”, navodi Halilović.

Također, predlaže da se u sklopu donošenja privremene mjere uključi tim stručnjaka iz ovog domena koji će dati svoje mišljenje za ponuđena rješenja i odabrati najbolje s obzirom na visoku frekvenciju saobraćaja na navedenoj dionici puta.

“Privremeni kružni tok se već dokazao kao efikasno privremeno rješenje, ali to ostavljamo struci na procjenu. Projekat izgradnje kružnog toka je u fazi mirovanja i za njega su isključivo odgovorne gradske vlasti koje iz nepoznatih razloga stopiraju izgradnju istog”, navodi Halilović.

Naglasila je kako ne treba zaboraviti da je na sjevernom izlazu iz Mostara u prošloj nesreći smrtno stradala majka dvoje predškolske djece.

Ignorisanje od 2021. godine

Važno je naglasiti da je inicijativu za rješavanje problema na sjevernom izlazu iz Mostara u Gradskom vijeću Grada Mostara još u maju 2021. godine podnijela vijećnica PMP-a Adela Gosto, te da nikad nije bilo reakacije nadležnih.

Ona je tada zatražila od predstavnika vlasti da se obrate Cestama Federacije BiH i zajedno rade na projektu izgradnje sjevernog izlaza iz Mostara, jer to nije ingerencija samo Grada Mostara, te tražila da se uz njihovu saglasnost reguluše saobraćaj svjetlosnom signalizacijom ili policajcima koji bi regulisali saobraćaj do izgradnje kružnog toga, ali na to nikada nije bilo nikakve raekcije.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button