BiznisDruštvoHercegovinaJablanicaPolitikaPrivredaVijesti

RASVIJETLITI “SLUČAJ GRANIT”, ŠTA SE DEŠAVA S UPLATOM OBAVEZA?

Zastupnik Demokratske fronte u Skupštini HNK, Zoran Mikulić, tokom jučerašnjeg zasjedanja ovog tijela postavio je niz zastupničkih pitanja vezanih za firmu Granit DD u stečaju.

Mikulić je odgovore zatražio od Vlade HNK, Ministarstva privrede HNK, te predsjednika Općinskog suda u Sarajevu pred kojim se vodi stečajni postupak Granita.

Mikulić je, izmedju ostalih,  zatražio odgovore na sljedeća pitanja:

Zašto se drži u tajnosti Ugovor o koncesiji s granitom?

Zašto se drži u tajnosti Odluka Vlade?

Zašto postupak traje 14 godina kada zakonski rok sa predstečajnim postupkom maksimalno 3,5 godine?

U koji je registar upisana firma Granit d.d. u stečaju?

Ko garantira da je stvarna dubioza 20,5 miliona, kad u odluci stoji DO 20 miliona?

Ko prati proces? Ko je zadužen da prati da su stvarne obaveze stvarno 20,5 miliona, da nisu manje, čime su odbijeni svi ostali kupci koji bi bili spremni kupiti firmu za taj manji iznos?

Šta s ovih 6 mjeseci ako se ne nađe strateški partner? Odakle Vlada i ministar crpe povjerenje u platežnu sposobnost investitora koji očigledno nije sposoban da plati ni jednokratnu koncesionu naknadu od cca. 400.000 KM?

Kako je uopće radila firma bez koncesije kad joj je osnovna djelatnost prerada prirodne sirovine?

Kalo je od otvaranja stečajnog postupka napravljena još veća dubioza kad stečajni upravnik sam određuje cijenu proizvoda?

Koji političari iz Jablanice, Mostara i Sarajeva koriste svoj uticaj kako bi Vlada HNK žurno izašla u susret Abidu Šariću odnosno Nedžadu Bubici?

U obrazloženju svog zastupničkog interesa Mikulić je detaljno naveo nelogičnosti ali i odstupanja od zakonskih procedura i uobičajene prakse kako prilikom donošenja odluka o dodjeli koncesije tako i oko vođenja stečajnog postupka pred Sudom u Sarajevu.

Ono što je iz Mikulićevih pitanja vidljivo a što je javnost jučer prvi put imala priliku čuti je to da, ne samo da nisu izmirene obaveze koje je Granit DD imao kroz stečajni postupak, već nije plaćane niti jednokratna koncesiona naknada za novododijeljenu koncesiju od strane Ministarstva privrede HNK?

Pisati odgovore na Mikulićeva pitanja biti će, čini se, zahtjevna “domaća zadaća”.

Mostar.live

Slični članci

Back to top button