BiHDruštvoSvijetVijesti

Čavalić predlaže: BiH kao Dan pobjede nad fašizmom treba da slavi 8. maj kao Evropa, a ne 9. kao Rusija

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom u RS je sutra neradni dan, dok će u FBiH biti radni dan, iako se ovaj praznik obilježava i u ovom entitetu.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić pak smatra da bi Dan pobjede nad fašizmom ubuduće trebalo obilježavati 8., a ne 9. maja.

Po uzoru na Ukrajinu

– Bosna i Hercegovina treba slaviti 8.maj kao Dan pobjede nad fašizmom

Upravo je na taj dan, 1995. godine, Armija RBiH učestvovala na vojnoj paradi u Parizu (legendarna fotografija na kojoj Semir Drljević Lovac nosi zastavu s ljiljanima).* Također, to je dan kada većina zemalja svijeta slavi pobjedu u Drugom svjetskom ratu. 9. maj se još uvijek obilježava uglavnom u Rusiji i zemljama pod ruskim uticajem (osim par izuzetaka poput Izraela i Novog Zelanda zbog nekih drugih, lokalnih razloga).

Zbog toga ne iznenađuje da je Ukrajina 2023. godine po uzoru na sve zemlje članice EU prešla na 8. maj. Sada je vrijeme da to uradi Bosna i Hercegovina. Kao prvi korak u vezi navedenog, pokrenuo sam inicijativu ka Vladi FBiH da se za početak pored 9. maja i 8.maja krene obilježavati kao Dan pobjede nad fašizmom. Poslat ću ovu inicijativu i Vladi RS i čelnicima BD, međutim skeptik sam po pitanju usvajanja iste jer 9. maj shodno različitim autorima iz oblasti historije, sve više postaje sveruski dan gospodina Putina.

Interesantno je kako godinama živimo u nekakvim historijskim zabludama u vezi ovog datuma. Tako se iz godine u godinu u javnosti navodi da je 9. maja 1995. godine Armija RBiH učestvovala u paradi u Parizu. Istina je da je taj dan bio kao i svaki drugi, a da se to desilo dan ranije. Čak imamo i kopije ratnog Oslobođenja koje izvještava o navedenom. Također, godinama sam slušao kako kolege političari, ali i članovi akademske zajednice, povezuju antifašističku tradiciju EU tako što naglašavaju da je EU kao Dan Europe izabrala upravo 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom. Istina je pak da je Dan Europe izabran zbog Schumanove deklaracije iz 1950. godine, dok Rusi i mi slavimo taj dan kao Dan pobjede. Historijski posmatrano, Bosna i Hercegovina poput svih zemalja bivše Jugoslavije je, shodno vremenskoj zoni, uvijek spadala u “kamp 8.maj”. Sve ovo sam sažeo u jedan naučni članak iz historije naziva “Armija Republike Bosne i Hercegovine nije učestvovala na obilježavanju Dana pobjede u Parizu 9. već 8 maja 1995. – uzroci i posljedice zbrke oko datuma”, a koji ovaj mjesec izlazi u naučnom časopisu “Gračanički glasnik – Časopis za kulturnu historiju” (https://shorturl.at/jxEFN).

Polarizirani svijet

Zašto potenciram ovo pitanje? U polariziranom svijetu današnjice, čak je i obilježavanje historijskih datuma, jedan od indikatora pripadnosti. Bosna i Hercegovina treba da teži Zapadu odnosno EU i NATO integracijama i shodno navedenom treba prihvatiti 8. maj kao Dan pobjede nad fašizmom – kao što je i oduvijek trebalo biti.

Ovo je vrlo bitno jer se međunarodno priznaje Armija RBiH kao legitimna vojna sila u BiH – naveo je Čavalić u svom komentaru na Twitteru.

avaz.ba

Slični članci

Back to top button