DruštvoKonjicSmrtovniceVijesti

KONJIC – REPOVCI: Obilježena 31. godina od ubistva 9 pripadnika ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 31. godišnjica od stradanja devet pripadnika ARBiH (Vojne policije i Odreda Lisin) koji su ubijeni tokom izvršavanja zadatka, na putu Bradina-Repovci, na teritoriji koja je bila pod kontrolom Armije RBiH.

12. jula 1992. godine, mučki, iz zasjede su ubijeni Aziz Jusufović, Ibrahim Mangić, Jasmin Radaslić, Isak Ljevo i Dražen Pandža, pripadnici Vojne policije, te Šefik Ajanović, Džemal Ferhatbegović, Ibrahim Jusufbegović i Salem Memić, pripadnici Odreda Lisin.

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodica ubijenih, saborci, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici Grada Konjica, te prijatelji nastradalih.

Prvo je posjećena Musala, gdje su sahranjeni pripadnici Vojne policije. Na tom mjestu je proučena Fatiha, a cvijeće su položili članovi porodica, Edin Mujak pomoćnik gradonačelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, te predstavnici JOB branilaca Konjica.

Konjic: 31 godina od ubistva 9 pripadnika ARBiH (Vojne policije i Odreda Lisin) na putu Bradina - Repovci; za zločin još niko nije odgovarao 

Nakon toga je posjećeno i spomen obilježje na mjestu ubistva pripadnika Armije, na lokalnom putu Bradina – Repovci.

Proučena je Fatiha, a cvijeće su položili: članovi porodica, Edin Mujak pomoćnik gradonačelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, JOB branilaca Konjica i delegacija Ratnih vojnih invalida Konjic.

Prisutnima se obratio Ramiz Katanić, jedan od komandira Vojne policije, koji je rekao da se navršilo 31. godina od pogibije najhrabrijih momaka na koje je ponosan, jer su branili ovu državu i ovaj grad bez obzira na ime, vjeru i naciju.

“Nakon 31. godinu od mučkog ubistva, odajemo počast prvohrabrim vojnicima Odreda Lisin, momcima koji su stali na branik da se ne crtaju granice unutar cjelovite BiH, te momcima, vojnim policajcima koji su gradili multietničku jedinicu, koji su bili u svom sastavu sa ljudima svih nacionalnosti i vjere. Pobijeni su najbolji sinovi ove države” kazao je Katanić.

 Kako godine prolaze, za porodice ubijenih je sve teže, kazale je Hedija Ljevo, majka ubijenog Isaka Ljeve.

“Prvih godina nakon ubistva, ja kao majka, nisam mogla da vjerujem da se to dogodilo i uvijek sam očekivala mog Isaka da me doziva. Međutim, kako godine prolaze sve je teže.” – izjavila je za radiokonjic.ba Hedija Ljevo.

Konjic: 31 godina od ubistva 9 pripadnika ARBiH (Vojne policije i Odreda Lisin) na putu Bradina - Repovci; za zločin još niko nije odgovarao 
Hedija Ljevo

Amir Jusufbegović, brat ubijenog Ibrahima Jusufbegovića, je rekao da je sve manje roditelja ubijenih koji su živi, a da se svih ovih godina ništa ne radi da se sazna istina. 

“Porodice su ogorčene kako na državu, tako i na Tužilaštvo BiH, na pravosuđe ove države, jer nakon 31. godinu ovaj slučaj nema pomaka. Nažalost, toliko je porodica već preseslilo na bolji svijet, a da nisu saznali istinu, ko, kako i zašto? Mi samo želimo da saznamo istinu.“ – kazao je za Jusufbegović.                                         

Konjic: 31 godina od ubistva 9 pripadnika ARBiH (Vojne policije i Odreda Lisin) na putu Bradina - Repovci; za zločin još niko nije odgovarao 
Amir Jusufbegović

Edin Mujak, pomoćnik gradonačelnika za boračko-invalidsku zaštitu, je rekao da je najmanje što se može učiniti je da se ne zaboravi njihova žrtva.

 “Naša je obaveza da istrajavamo na istini i ja se nadam da ćemo jednoga dana saznati ko su počinioci ovoga strašnog zločina. Obaveza nam je i da sve informacije prenesemo mlađim generacijama, da se ovakvi zločini nikada više i nigdje ne ponove” poručio je Mujak.

31 godina nakon zločina nad pripadnicima Armije RBiH na putu Bradina – Repovci niko još nije odgovarao, niti je procesuiran, odnosno osuđen izjavio je za Radio Konjic Haris Rovčanin, novinar Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN BiH).

– „Tužilaštvo BiH ne izlazi sa informacijom da li je ovaj predmet i dalje aktivan. Ono što jeste poznato, vezano za predmet „Repovci“, ubistvo 9 pripadnika ARBiH, je posljednje iz 2006. godine, kada je po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, tačnije krajem 2005. godine, na području Konjica uhapšena jedna osoba. Sud BiH je toj osobi odredio pritvor, i nakon boravka više mjeseci u pritvoru, zbog nedostatka dokaza, ta osoba je puštena na slobodu, a optužnica nikada nije podignuta. Osoba se sumnjičila da je u svojstvu pripadnika HVO bila saučesnik u ubistvu 9 pripadnika ARBiH. 31 godina nakon zločina nad pripadnicima Armije RBiH na putu Bradina – Repovci niko još nije odgovarao, niti je procesuiran, odnosno optužen“, rekao je Rovčanin.  

Konjic: 31 godina od ubistva 9 pripadnika ARBiH (Vojne policije i Odreda Lisin) na putu Bradina - Repovci; za zločin još niko nije odgovarao 

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button