BiznisHercegovina

Milionska investicija: Mostar dobija žičaru

Austrijska kompanija Leitner, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača žičara, dostavila je nacrt projekta žičare koja bi vodila na brdo Hum u Mostaru, objavio je Večernji list.

Zamisao je da se žičarom poveže brdo Hum, koje je središnja uzvisina iznad grada, sa svojevrsnim check pointom, mjestom gdje prolazi najviše turista koji idu prema historijskoj gradskoj jezgri i Starom mostu.

– Osim što bi to samo po sebi bilo atrakcija, ova investicija, koja se broji u milionima eura, u slučaju da bude realizirana, omogućila bi ostvarivanje brojnih sadržaja koji nisu nepoznati u drugim sredinama, od izgradnje odmorišta, restorana, zabavnih parkova i drugih sadržaja koji bi onda posljedično zaposlili nove ljude – navode novine dodajući kako će konačnu odluku o ovome projektu dati Gradsko vijeće.

Marin Čuljak, savjetnik gradonačelnika Marija Kordića, koji je jedan od autora projekata u vezi s turizmom, potvrdio je kako se razmatra više mogućnosti, a jedna od njih je da polazna stanica žičare bude u krugu parkirališta nedaleko od crkve svetoga Petra i Pavla, odnosno Franjevačkoga samostana, gdje autobusima dolazi najveći broj turista u grad na Neretvi.

– Mi smo išli logikom da polazišna tačka bude blizu mjesta gdje dolaze turisti. Putovanjem gondolama na Hum savršeno bi se mogla vidjeti panorama Mostara, a posebno historijski dio grada, stara jezgra i Stari most – kaže Čuljak.

Austrijska kompanija Leitner, koja je izgradila većinu žičara na skijalištima širom te države i značajnog dijela Evrope, kao i turističkih centara širom cijeloga svijeta, dostavila je Mostaru tri ponude s različitim kapacitetima prebacivanja putnika na vrh Huma.

Cilj je s otprilike 25 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi Mostar prebaciti putnike na uzvisinu od 400 metara, odnosno brdo Hum.

– Gradnja žičare ne bi ni na kakav način opteretila gradski budžet. Postoji veliki broj modela kako je moguće realizirati taj projekt. Čak su i firme koje to operativno rade zainteresirane preuzeti dio rizika jer je jako mali – istaknuo je Čuljak te naveo kako iskustva gradova koje imaju žičare govore o njihovoj isplativosti.

Večernji.ba

Slični članci

Back to top button