BiHDruštvoMagazinPrivredaVijesti

Gdje će radnička klasa za 1. maj, ima li novca za roštilj?

Statistika kaže da je prosječna neto plaća u Bosni i Hercegovini oko 1.300 KM. Sindikalna potrošačka korpa je blizu 3.000 KM. Od obećanog povećanja minimalca u FBiH na 1.000 KM nije bilo ništa. Cijene su rasle, neke i dalje rastu. A stižu prvomajski praznici.

Čelne ljude nekoliko sindikata i udruženja potrošača pitali smo gdje će radnička klasa za 1. maj, može li se priuštiti neko slavlje, mogu li građani kupiti mesa za roštiljanje.

Bit će makar za piletine

Zlatibor Kojčić, predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH, kaže da vjerovatno hoće biti roštilja jer se 1. maj tradicionalno obilježava.

– Bit će makar za piletine. Prosječna plaća u ovoj branši je 620 KM do 770 KM. Ali radnici su uglavnom sa ruralnih područja, imaju svoje, od salate do kokoši. Udruže se pa okrenu i janje – dodao je Kojčić, složivši se sa starom narodnom da ne pravi pitu ko ima nego ko je naučio.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH, na pitanje gdje će radnici za 1. maj, odgovorio je da su neki dan bili na ulici i red je da malo odmore, pa će se okupiti u rudnicima, a imaju i pregovore u vezi s materijalnim statusom radnika.

– Ne znam hoće li ko roštiljati, ali kada je u pitanju materijalni status radnika rudnika, od maja 2022. do 1. januara 2024. godine, za prilike u BiH, napravili smo značajan iskorak. Prosječna primanja radnika rudnika su malo više od 1.800 KM, u proizvodnji je i veći prosjek. S obzirom na sve s čim smo se suočavali, u rudnicima radnici iskazuju visok nivo zadovoljstva. Teško je vrijeme ispred nas, treba sada odgovoriti na sve izazove koji su ispred nas – rekao je Husić.

Neko će na posao, neko na protest

– Neko će na posao, neko kući, a neko na protest – istakla je Mersiha Ferhatović Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Stava je da radnici ne mogu priuštiti roštiljanje.

– Ove godine čak mogu manje nego prošle. I ponovo rade za praznik. Ovise od dobre volje poslodavaca hoće li biti slobodni. Očekivali smo da će bar FBiH dobiti zakon, ali je on tek u formi nacrta. A mi smo kao Sindikat zakazali protestni marš ispred zgrade Parlamenta FBiH koji ide do Evropske komisije pod nazivom “EU-Idemo? Ili je gotovo?”. Fokus smo stavili na predstavu s dobijanjem zelenog svjetla da počnu pristupni pregovori, a unutar države se ništa nije poboljšalo za radnike – dodala je Beširović.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a, kazala je da će za 1. maj neko doći na protest u Banju Luku kojeg organizira 15 granskih sindikata, a neko taj praznik obilježiti u krugu porodice “kako misle da trebaju i kako mogu, skromno, a razloga za slavlje nema niko na Balkanu, pogotovo ne mi”.

– Mi smo poznati po tome da se uvijek nađe neki dinar za proslavu, a ovo je više druženje gdje donese od kuće ko šta ima. Nema tu bahaćenja. S plaćom i ovom prosječnom nije ni blizu potreba četveročlane porodice. Ljudima je fokus na druženju jer slobodnog vremena tokom godine skoro da i nema – rekla je Mišić.

Prilika za odmor jer rade dva posla

Kazala je i da su uspjeli povećati minimalnu plaću na 900 KM i tamo gdje ima sindikat uspjeli su povećati plaću, a gdje nema, nažalost se radi za minimalac.

I Sindikat metalaca FBiH organizira protestnu šetnju, od Doma sindikata u Sarajevu, potom idu pored sjedišta Udruženja poslodavaca do zgrade Vlade FBiH.

– Mali broj zaposlenih u ovom sektoru ima mogućnost za neku proslavu. Većini je ovo prilika da se odmori jer moraju raditi dva posla i produžene poslove da bi uspjeli zaraditi da prehrane porodicu – rekao je Almir Salihović, predsjednik Sindikata metalaca FBiH.

Dodao je da su radnici u posljednje tri godine, kada se sagledaju prosječne plaće i rast cijena, u minusu 65.000 KM, tamo gdje jedan član četveročlane porodice radi.

U udruženjima potrošača uvjereni su da će građani obilježiti praznik, skromno i s fokusom na druženje, a ne fešte.

– Naš mentalitet je takav da će sigurno biti druženja, izlazaka u prirodu, i nadam se da će u svim poskupljenjima smoći snage da to obilježe. Možda nije bitno sve to nabaviti, da bude savršeno, bitnije je družiti se – kazala je Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača “Klub potrošača Tuzla”.

Kila ćevapa nije skupa

Ipak, istakla je, rast cijena u posljednje tri-četiri godine je značajan broj građana dodatno osiromašio i sve se više porodica primiče socijalnom pragu života.

– Cijene rastu, ali u posljednja tri-četiri mjeseca u FBiH je sporiji rast, da li zbog aktivnosti Ministarstva trgovine FBiH oko zaključavanja cijena za oko 40 proizvoda ili zbog jenjavanja inflatornog rasta. Ali suncokretovo ulje je od 1,7 KM do tri KM, a plaćali smo ga skoro pet KM. Meso ima dosta visoku cijenu, nadam se da bi tokom proljetne sezone piletina mogla pasti. Niže su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda. Mlijeko je od 1,7 KM do tri KM, zamrznuta je cijena na 1,10 KM na ono koje se najčešće kupuje. Dakle postoje određeni pomaci naniže, ali nedovoljno da se značajnije osjeti na prehrambenoj potrošačkoj korpi – napomenula je Bulić.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” Mostar, naglasio je da kila ćevapa nije skupa da se ne može priuštiti.

– Uvijek je za 1. maj bilo tradicionalno okupljanje ljudi i druženje, bilo za roštiljanje. Za te dane nikad nije bilo nekog bahaćenja nego je fokus na druženju. Radi se o malo graha, malo roštilja. Mislim da bi svaki radnik to mogao priuštiti ako isplanira na vrijeme – ocijenio je Bago.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button