Crna hronikaKonjicVijesti

Dvadeset godina od zločina u Kostajnici 

PIŠE: Mirsad Čukle / novikonjic.ba

U utorak, 24. 12. prije dvadeset godina, u Kostajnici na Badnju večer, 24. 12. oko 21.30 sati iz vatrenog oružja, Muamer Topalović ubio je povratnike Anđelka Anđelića, rođenog 1935. godine, njegove kćerke Maru, rođenu 1955. godine i Zorku, rođenu 1973. godine, a teško je ranjen Anđelkov sin Marinko, rođen 1972. godine. 

Očevidac tog događaja je ranjeni Marinko Anđelić, koji živi u Kostajnici i gdje svaki dan dolazeći na sv. misu, gleda sliku u kostajničkoj crkvi na kojoj se nalaze ubijeni njegovi najbliži. Ove godine se obilježava 20 godina od tog monstruoznog zločina, a Marinko i dalje ima vjeru u Boga, ima snagu oprosta, ali ne i zaborava! 

Don Marin Marić, župnik u Kostajnici, za novikonjic.ba, rekao je:

“I nakon dvadeset godina svima nama još u glavama odzvanja taj Badnjak, svi smo svjesni da se to u našem mjestu i okruženju nije smjelo niti trebalo dogoditi, svi mi za tim žalimo kako katolici tako i Bošnjaci i pravoslavci. Nije lako s tim živjeti, nije lako tješiti ožalošćene, a nije lako ni razumjeti taj zloči! Mi vjernici uz to što žalimo za tim činom, molimo dobrog Boga za duše pokojnika, a nama koji kročimo zemljom želimo snagu u borbi za život, te da i ovaj Badnjak bude ohrabrenje i snaga u svemu. 

Unatoč svim događajima i slučajevima, katolička Crkva je prisutna u Kostajnici. Svećenik svaki dan viđa i Marinka i ostale vjernike. Točnije, svećenik  je tu uz svoje vjernike, koje iz dana u dan poziva na vrelo milosti, vrelo oprosta i vrelo ljubavi, ali da svojom postojanošću svjedoče svoj identitet. I nakon svega i svih događaja ostaje nam živjeti, moliti, pozivati i govoriti, da je dobro i dobrota jedini jamac sretnog i radosnog života u ovom našem Klisu, i ovoj našoj suznoj dolini“, rekao je don Marin Marić.  

Pitanje koje se poslije svega postavlja glasi – da li smo svi nešto naučili iz svega ovoga, šta se danas čini da više nikada ne dođe do ovakvog i sličnih zločina? Da li svi činimo dovoljno, da li nadležni imaju strategiju izgradnje mira, izgradnje povjerenja i suživota?  

 Muamer Topalović (1977) iz sela Oteležani kod Konjica, priznao je trostruko ubistvo obitelji Anđelić, a tokom istražnih radnji utvrđeno je da se radi o psiho-fizički zdravoj osobi, te da je za motiv imao ideološko-vjerski fanatizam. Zločinac Muamer Topalović  14. 3. 2003., osuđen je na kaznu zatvora od 35 godina.   

Slični članci

Back to top button