BiHJablanicaSport

Uspješna sportska priča iz Jablanice – Adis Halilhodžić

Piše: Amina Čilić

Razne su asocijacije na Jablanicu. Nekima je to Bitka za ranjenike, drugima jagnjetina, a istinskim poznavaocima sporta na pomen Jablanice u mislima su uspješna sportska imena koja je iznjedrila.

U nastavku Vam donosimo upravo jednu uspješnu priču, o ljubavi prema sportu koja traje već dvije decenije, ali i duže.

Tridesetšestogodišnji Jablaničanin, Adis Halilhodžić, sportom se bavi preko 25 godina i kako kaže  sportu je posvetio svoj život. Većinski dio svoje nogometaške  karijere proveo je u FK  Turbina iz Jablanice izuzev 6 mjeseci, kada je nastupao za FK Velež Mostar.  Ljubav prema sportu nosi još od djetinjstva, a odrastati u porodici svjetski poznatih sportista, samo je motivacija za još veći napredak.

Svog uzora imao je u rahmetli amidži Salemu Halilhodžiću, dugogodišnjem uspješnom sportisti, kao i treneru u FK Velež u omladinskom pogonu. Uzor mu je, također drugi amidža, svjetski poznati trener Vahid Halilhodžić koji  je prvi i jedini u svijetu odveo četiri reprezentacije na Svjetsko prvenstvo: Alžir, Japan, Obala Bjelokosti, Maroko. Sportskog duha nije manjkalo ni u onoj najjužoj porodici, gdje je je pratio sportske uspjehe svog oca Envera. Sportski velikani poput njih zasigurno su jednom dječaku bili razlog da svoje ime gradi upravo na polju sporta.  

Iako je imao dobre i zapažene rezultate sa svojim fudbalskim klubom Turbina, Adis ističe da nije zadovoljan svojom igračkom karijerom što je jedan od razloga zašto odlučuje “uploviti” u trenerske vode.

Kako kaže, prekretnica mu je bila 2013. godina kada je diplomirao u Mostaru za profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Nakon diplomiranja provodi godinu dana kao pripravnik u Osnovnoj školi Suljo Čilić Jablanica te je tad uvidio da je rad sa djecom ono što ga usrećuje i čini zadovoljnim.   

2015. godine u svojoj 29-oj godini života donosi odluku da se oprosti od fudbala i igračke karijere i zajedno sa prijateljem Amelom Motikom osniva malonogometni klub Pionir koji danas broji oko 75 članova raznih uzrasta. Iste godine uspješno polaže UEFA B program u Sarajevu, trenerska licenca  za rad sa djecom. U svom sedmogodišnjem trenerskom radu sa MNK Pionir ostvario je mnoge zapažene rezultate, a djeci je zasigurno pružio zdraviji način odrastanja, daleko od tehnike i nezdravog načina života. 

U prethodnom periodu uspješno je položio za UEFA “A” trenersku  licencu koja je namijenjena za seniorski nogomet. Na putu do nove licence od velikog značaja  bio je Centar za edukaciju u Sarajevu na čelu sa profesorom Munirom Talovićem, kao i profesorima  Eldin Jelesković, Munsur Dogan, Haris Alić, Siniša Mrkobrada te da je to tim koji preporučuje svima, ističe Halilhodžić. 

U narednom periodu Adis nastavlja dalje školovanje  i edukovanje sa jednim velikim ciljem, da ostvari životnu želju da jednog dana radi upravo sa amidžom Vahidom. Nesumnjivo je da će Jablanica uz ovako posvećene ljude iznjedriti neka nova velika sportska imena i da će nekim novim klincima upravo stadion “Salem Halilhodžić” u Jablanici biti mjesto gdje će praviti svoje prve sportske korake.

Slični članci

Back to top button