HercegovinaVijesti

Vlada HNK-a uplatila više od 2 i pol miliona maraka za nabavku udžbenika

foto:Mostarski.ba

Ministarstvo finansija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) uplatilo je školama iznos od 2.594.772,10 maraka za nabavku udžbenika.

Novac je uplaćen nakon što je Vlada HNK na ranije održanoj sjednici, a na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, usvojila Informaciju o zaključenim ugovorima s izabranim ponuđačima te Odluku o odobravanju i utrošku dijela novčanih sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama budžeta HNK za 2022. godinu s pozicije “Grant školama za nabavku udžbenika”, saopšteno je u utorak iz Vlade HNK.

Dalje se navodi kako će škole uplaćena sredstva doznačiti izabranim dobavljačima, čime će biti realiziran najveći dio Vladinog projekta nabavke besplatnih udžbenika za učenike svih 9 razreda osnovnih škola u HNK.

“Izražavam zadovoljstvo da smo ovom uplatom okončali jedan izuzetno značajan projekat na koji sam lično, ali i cijela Vlada, ponosan – kazao je predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg, podsjetivši kako su škole provele potrebne procedure, a Vlada osigurala sredstva kako bi svih 16.195 učenika osnovnih škola dobilo besplatne udžbenike.

Dodao je kako su na ovaj način postignuta dva vrlo važna cilja.

“Značajno smo rasteretili jedinice lokalne samouprave ovih troškova i, što je puno bitnije, troškova rasteretili familije koje imaju djecu u osnovnoj školi”, zaključio je Herceg, piše Mostarski.ba.

Slični članci

Back to top button