BiHBiznisDruštvoKonjicPolitikaPrivredaSvijetVijestiZanimljivosti

KONJIC Šta je projekat Diaspora Invest?

Zbog interesovanja i upita naših čitatelja iz dijaspore donosimo osnovne informacije o jučer potpisanom sporazumu koji je izazvao veliku pažnju javnost.

Naime, američki ambasador Murphy potpisao je jučer s gradonačelnicima/načelnicima lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine sporazume o partnerstvu koji imaju za cilj iskoristiti potencijal dijaspore za poticanje ekonomskog razvoja i prosperiteta u gradovima/općinama u BiH.

Tako je sporazum potpisan i sa gradonačelnikom Grada Konjica, Osmanom Ćatićem.

Prema ovim sporazumima, SAD i lokalne zajednice radit će zajedno na poticanju dijaspore da ulaže u lokalne kompanije, dijele svoje vještine i znanja i pružaju podršku lokalnom poduzetništvu.

Diaspora Invest, petogodišnji projekt američke vlade vrijedan 15,7 miliona dolara, ima za cilj privući i olakšati ulaganja dijaspore, te razmjenu znanja i iskustava kako bi se potaknuo ekonomski i društveni razvoj u BiH.

-Zajedno s našim partnerima, cilj nam je privući najmanje 50 miliona dolara novih ulaganja i otvoriti 2000 radnih mjesta dok istovremeno potičemo društvenu koheziju i jačamo veze unutar zajednica. Sjedinjene Američke Države predane su stvaranju svjetlije budućnosti za lokalne zajednice širom Bosne i Hercegovine. – saopćeno je iz USA Ambasade u Sarajevu.

VIŠE INFO O PROJEKTU: https://diasporainvest.ba/

VEZANA VIJEST: https://www.novikonjic.ba/2023/05/16/vazna-vijest-za-dijasporu-konjica-projekat-diaspora-invest/

Slični članci

Back to top button