Crna hronikaDruštvoKonjicPrivredaTurizamVijesti

Hoće li dolina Neretvice ostati bez zaštite?

Nakon privremenog zatvaranja Policijske ispostave Buturović-Polje, u dolini Neretvice vlada zabrinutost za sigurnost. Odluka da se po prvi put u 70 godina povuku policijski službenici iz ove ispostave, izazvala je zabrinutost građana doline Neretvice. Građani se pitaju hoće li ova situacija dovesti do porasta kriminala i ostaviti ih bez adekvatne zaštite. Portal novikonjic.ba je među prvima počeo pisati o ovoj temi važnoj za građane Neretvice.

Na sastanku održanom 4. aprila 2024. godine u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK-a u Mostaru razgovarano je o situaciji sa Policijskom ispostavom Buturović-Polje.

Sastanku sa predstavnicima MUP HNK: zamjenikom Policijskog komesara, Ramizom Hasićem, Jerkom Livaja, načelnikom Ureda komesara policije, Mirzom Rožajacem, načelnikom Sektora kriminalističke policije, i Nijazom Tucakovićem, šefom Odsjeka za kadrovska pitanja i logistiku u Uredu komesara policije prisustvovali su predstavnici Koordinacije udruženja s područja doline Neretvice i Mjesne zajednice “Neretvica”.

Predstavnici građana su istakli da je područje od oko 400 km², koje predstavlja i čvorište puteva prema značajnim lokacijama, preveliko da bi ostalo bez policijske zaštite. Izražena je bojazan da ćе ova situacija ozbiljno ugroziti sigurnost građana i imovine.

Zamjenik policijskog komesara, Ramiz Hasić i načelnik Ureda policijskog komesara, Jerko Livaja izrazili su razumijevanje za problem i dali garancije da ćе Policijska ispostava Buturović-Polje nastaviti sa radom.

Planirano je da se do kraja ljeta, nakon povratka kadeta s Policijske akademije u Sarajevu, u ispostavu vrati barem 3-4 policijska službenika. Do tada, potvrđeno je da će u Buturović-Polju ostati komandir ispostave.

Organizatori sastanka su izrazili zahvalnost za razumijevanje i spremnost na zajedničko pronalaženje rješenja. Također su najavili da će se obratiti i Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova tražeći podršku u rješavanju ovog problema.

Iako je priznat nedostatak policijskih službenika u cijelom MUP-u HNK, građani smatraju da je privremeno zatvaranje ispostave loš odgovor na taj problem i potencijalno može dovesti do pogoršanja sigurnosne situacije.

Građani doline Neretvice će pratiti realizaciju obećanja o povratku policijskih službenika. U međuvremenu, oni se pozivaju da sve nelegalne aktivnosti prijavljuju na telefon 122.

Slični članci

Back to top button