BiHDruštvoHercegovinaPolitikaVijestiZanimljivosti

HN kanton se pridružuje kolektivnom ugovoru za javni sektor FBiH

Dr. Goran Karanović, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), potpisao je danas u ime Vlade HNK-a Ugovor o pristupanju Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Svečanom ceremonijom prisustvovale su i premijerka Marija Buhač te kantonalni ministar finansija Adil Šuta.

Ugovor je s druge strane potpisao mr. Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova FBiH. Uz njega su bili i sindikalni predstavnici iz HNK-a Ivana Marić, Miron Torla i Dragan Trboglav.

Potpisani ugovor utvrđuje bolja prava za radnike u javnom sektoru HNK-a. Također, definira prava i obaveze državnih službenika i namještenika u skladu sa važećim propisima o radnim odnosima, platama i drugim naknadama.

Prethodno je Vlada HNK-a dala saglasnost na potpisivanje ovog trogodišnjeg ugovora, potvrđujući svoju naklonost konstruktivnom dijalogu sa socijalnim partnerima.

Uz tekst su dostupni i audio zapisnici izjava potpisnika: Samira Kurtovića, Gorana Karanovića, Marije Buhač i Adila Šute.

Slični članci

Back to top button