DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

Klub vijećnika Bošnjaka mostarskoga vijeća podržava izgradnju centra ‘Mevlana’

Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara podržava legitimne zahtjeve Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i Muftijstva mostarskog za izgradnjom Interkulturnog centra “Mevlana” u Mostaru u Centralnoj zoni Grada Mostara, na lokaciji Lakišića harem.

“Smatramo da bi na taj način Grad Mostar samo potvrdio svoj status multietičnosti i interkulturalnosti, te bio primjerom i za ostale lokalne sredine u Bosni i Hercegovini”, priopćeno je iz Kluba vijećnika Bošnjaka.

U istome osuđuju sve pokušaje omalovažavanja ili delegitimizacije ideje izgradnje Interkulturnog centra “Mevlana”, jer, kako ističu, u Mostaru može i mora biti mjesta za sve bez obzira na njihovu etničku, religijsku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

Interkulturni centar “Mevlana je lagitimna ideja prema kojoj se gradska administracija mora odnositi s jednakim nivoom pažnje i dobronamjernosti, kao i prema svim ostalim. Ono što važi za ostale mora važiti i za ideju izgradnje Interkulturnog centra “Mevlana“, navodi se.

Klub vijećnika Bošnjaka je na sjednici dao podršku mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću i Islamskoj zajednici Grada Mostara za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana“ u Mostaru i zatražio od gradske administracije da s dužnom pažnjom razmotri sve zahtrjeve Islamske Zajednice BiH i Mostarskog muftijstva i da na iste odgovori.

Također, traže da se angažuju sve nadležne službe i odjeli kako bi se zahtjev za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana“ u Mostaru u Centralnoj zoni po hitnoj proceduri uputio na razmatranje prema predviđenim procedurama.

Klub poziva međunarodne zvaničnike i organizacije (OHR, OSCE) da se u skladu sa svojim mandatom, ali i jasno poduzetim obavezama, uključe u rješavanje ovog pitanja, koje je od vitalnog značaja za muslimane, Bošnjake, ali i sve one koji žele istinski inerkulturni dijalog u Mostaru.

Traže da OHR angažuje neovisni tim, koji bi ispitao izdavanje svih građevinskih dozvola za gradnju objekata u Centralnoj zoni Grada Mostara.

Klub vijećnika Bošnjaka nadalje traži da se što prije raspiše međunarodni javni poziv za izradu Regulacionog plana Centralne zone Grada Mostara, sa zadatkom da u Centralnoj zoni bude rezervirano mjesto za kulturne institucije svih građana Grada Mostara.

Na kraju, Klub vijećnika poziva sve javne gradske zvaničnike, kao i građane da se jedni prema drugima odnose s dužnim poštovanjem i dobrim običajima.

(fena)

Slični članci

Back to top button