BiHDruštvoKonjicKulturaMagazinVijesti

Konjičanke na Sajmu IT Girls klubova

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u sektoru informacija, komunikacija i tehnologije (IKT) i s namjerom da se ukaže na značaj edukacije u STEM oblastima, danas je u velikoj sali SKPC-a “Mejdan” u Tuzli održan Drugi sajam IT Girls klubova. Tom prilikom su članice klubova iz pedeset osnovnih i srednjih škola Federacije BiH i Brčko distrikta demonstrirale svoje Arduino projekte na kojima su radile prethodnih godinu dana.

U pratnji profesorica Emine Lizde, Azre Krezić i direktorice Enise Karkelja, Srednju školu Konjic su predstavljale Emina Džajić, Nađa Džumhur, Sarah Karkelja, Nađa Alihodžić, Ilhana Hajduk i Ema Alikadić, učenice matematičko-informatičke gimnazije. Prezentirajući dva projekta – Sistem za detekciju i gašenje požara u savremenom domu i Sistem za detekciju i prevenciju poplave u stanu, učenice su pokazale zavidan nivo usvojenog znanja i razvijenih vještina, a prisustvovale su i prezentaciji IKT kompanija, karijernom savjetovanju, te kvizu o sajber sigurnosti.

Sajam je dio projekta “IT Girls dolaze u vaše škole”, odnosno dio inicijative koju kroz partnersko djelovanje pokreću Udruženje građana “Laboratorium” Tuzla i tri UN agencije u BiH (UNDP, UNICEF i UNWOMEN). Važnost događaja ogleda se u sve većoj zainteresiranosti djevojaka za informatičko-komunikacijsku oblast, ali i nastojanju da se ostvari osnovni cilj inicijative koji je usmjeren na smanjenje rodne nejednakosti pri zapošljavanju u okviru IKT sektora.

Srednja škola Konjic

Slični članci

Back to top button