BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaMagazinSvijetVijestiZanimljivosti

Defileom djece i pucnjem topa Konjic obilježio početak ramazana (VIDEO)

Defile djece u počast Ramazana

U cilju svečanijeg dočeka ramazana, Medžlis islamske zajednice Konjic je prvi put organizovao defile djece koja pohađaju mekteb. Djeca su, uz pratnju roditelja, mualima i imama, prošetala gradskim ulicama i radosno su dočekala početak posta.

Osim pohvala gradskoj upravi za ukrašavanje grada i stvaranje svečane atmosfere, nije prošla nezapaženo ni profesionalnost lokalne policije koja je, tokom ceremonije i kratkotrajnog blokiranja glavne gradske raskrsnice, osigurala sigurnost i nesmetan tok saobraćaja.

Ramazan – najodabraniji mjesec

Prema islamskom vjerovanju, ramazan predstavlja najpoštovaniji mjesec u godini. Smatra se da se dobra djela učinjena tokom ramazana višestruko uvećavaju. Vjernici se u ovom periodu, osim uzdržavanja od hrane i pića od zore do zalaska sunca, također duhovno obogaćuju i mole se za oproste. U ramazanu se obilježava i Lejletul-kadr, najsvetija noć u islamu, kada je počelo objavljivanje Kur'ana. Također, u 17. dan ramazana odvila se i bitka na Bedru, jedna od najvažnijih bitaka u historiji islama.

Tradicionalno pucanje topa prilikom završetka ramazanskog posta i početka iftara i ove godine ćе obaviti naš sugrađanin, Vehid Šišić.

Pogledajte kako je to bilo u Konjicu večeras…

Poruka gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Konjica

Slični članci

Back to top button