BiHDruštvoKulturaPolitikaVijestiZanimljivosti

Nikšić upriličio Nacionalni molitveni doručak: Za stolom Schmidt, Nikšić, Karić…

Jutros je u VIP restoranu Parlamentarne skupštine BiH organizovan prvi Nacionalni molitveni doručak podnazivom “Da svi budemo jedno”.

Kako su naveli organizatori doručak je zamišljen kao događaj koji spaja različite konfesije i politička uvjerenja.

Na doručak su stigli visoki predstavnik Christian Schmidt, premijer FBiH Nermin Nikšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, državni parlamentarac Saša Magazinović i drugi.

Glavni pokrovitelj tog događaja je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, a uz poslanika Sašu Magazinovića, organizatori i domaćini su i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, poslanik u Bundestagu SR Njemačke Josip Juratović, te profesor dr. Ahmet Shala.

Taj nadstranački i nadkonfesionalni susret, koji se naslanja na tradiciju Nacionalnog molitvenog doručka u Washingtonu, okupio je osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog, akademskog i privrednog života zapadnog Balkana s ciljem promoviranja razumijevanja među ljudima bez obzira na političku, vjersku, ideološku, kulturnu ili drugu pripadnost.

Nakon doručka će u Plavoj sali Parlamentarne skupštine BiH biti održana i panel diskusija na temu “Svjesni svoje odgovornosti pred Bogom i ljudima”.

Nacionalni molitveni doručak vuče korijene iz Amerike, iz vremena prije Drugog svjetskog rata, kada su se siromašni okupljali kako bi uz zajednički obrok imali i molitvu. Kasnije je ovu tradiciju preuzela grupa kongresmena, a od 50-ih godina redovno je i prisustvo predsjednika SAD-a.

Molitveni doručak je događaj koji ima internacionalni karakter. Kroz sve ovo vrijeme je zadržao svoju suštinu – okupljanje ljudi različitih konfesija i političkih opredjeljenja, te promociju mira i vjerske tolerancije, saopćeno je.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button