BiHDruštvoHercegovinaKonjicVijesti

KONJIC Ministar Isak prisustvovao radionici „Nasilje u porodici: Procjena i upravljanje rizikom“

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova danas je u saradnji sa Gender centrom Federacije BiH i uz tehničku podršku „Projekat EU za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije“ održalo  radionicu u Konjicu o radnoj verziji  pravilnika o načinu provođenja zaštitnih mjera za počinioce nasilja u porodici koji su u nadležnosti policije.

U saopćenju Ministarstva navodi se da su radionici pored predstavnika Federalnog ministartsva unutrašnjih poslova prisustvovali i policijski službenici i službenice iz svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova koji rade na poslovima seksualnih delikata, maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici. Cilj održavanja radionice je usklađivanje odgovora policijskih službenika i službenica u pogledu procjene rizika, te standardizirani pristupa u predmetima nasilja u porodici.

– Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak pozdravio je prisutne na radionici, podržao njihov rad i istakao da samo zajedničkim radom možemo pokrenuti zakonske izmjene koje u konačnici imaju za cilj da pruže bolje i sigurnije okruženje svim građanima Bosne i Hercegovine.

Ranije je Nacrt pravilnika o dopuni Pravilnika o načinu provođenja zaštitnih mjera za počinioce nasilja u porodici koji su u nadležnosti policije dostavljen svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na razmatranje, te primjedbe i sugestije, a pribavljena mišljenja su potvrdila potrebu za donošenjem dopune Pravilnika – saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Slični članci

Back to top button