BiHIntervjuKonjicPolitikaSvijetTurizamVijesti

Gradonačelnik Konjica: Razvojem turizma možemo napraviti ogroman iskorak

Općina napreduje iz dana u dan, veliko priznanje za Konjic

Među turističkim atrakcijama sa prepoznatljivim pričama i zelenim destinacijama značajno mjesto na svjetskoj listi mogao bi zauzeti Konjic. Ovaj grad je nominiran za prestižnu nagradu “Green Destinations Top 100 Stories” za 2023. godinu.

Informaciju o nominaciji na društvenim mrežama je objavila agencija “Visit Konjic“ pozivajući građane i sve koji smatraju da ovaj turistički potencijal naše zemlje zaslužuje nagradu, da glasuju za Konjic putem internet stranice.

– Priznanje je svjedočanstvo posvećenosti destinacije održivom turizmu i nastojanjima da inovativnom praksom stvori naprednu zajednicu, navode u agenciji Visit Konjic.

Možete glasati

Na stranici Green Destinations Top 100 Stories za 2023. godinu Konjic je opisan kao atraktivna destinacija u Bosni i Hercegovini, smještena u blizini popularnih turističkih mjesta kao što su Sarajevo, Mostar i Dubrovnik.

– Turisti mogu uživati u istraživanju gradskih povijesnih znamenitosti, kao što je obnovljeni Kameni most, uz sudjelovanje u aktivnostima na otvorenom kao što su planinarenje, kampiranje, rafting, vožnja kajakom i paragliding. Neretva, poznata kao božanstvo koje teče, važan je turistički simbol Konjica. Nastaje u planinskim predjelima visoke Hercegovine tvoreći jedinstveni ekosustav. Rafting na rijeci Neretvi nudi uzbudljiva iskustva za početnike i iskusne avanturiste, navodi Green Destinations.

Svake godine “Green Destinations Story Awards” priča inspirativne priče o održivosti destinacija širom svijeta, dijeleći dobre prakse i rješenja koja su implementirana na destinacije kako bi postale odgovornije u turizmu. Da bi Konjic koji je opisan kao šarmantni gradić i nezaobilazna destinacija za svakog putnika, skriven među brdima, osvježen i umiven bistrinom rijeke, osvojio nagradu, odlučit će glasovanja putem interneta.

Veliki potencijal

Smatram da razvojem turizma možemo napraviti ogroman iskorak. Vrlo brzo Konjic će bit udaljen 30 minuta od Sarajeva i manje od sata od Zenice, za nekoliko godina i 30 minuta do Mostara, mi te prednosti moramo iskoristiti i planski prezentirati i otvoriti sve prirodne ljepote općine. Taj svoj geografski položaj moramo iskoristiti. Asfaltirana je posljednja dionica koja spaja Bjelašnicu i Igman s općinom Konjic, s Visočicom, Lukomirom, Bjelimićima, Glavatičevom, Boračkim jezerom… Mi moramo insistirati na nastavku izgradnje tog puta i spajanja s područjem Ratkamena, Rujišta i na kraju s Mostarom. Dionica ostavlja nebrojene mogućnosti za razvoj turizma. Tu moramo biti spremni i planski usmjeriti razvoj. S druge strane moramo učiniti atraktivnim za razvoj turizma Jablaničko jezero i taj kraj Čelebića, Lisičića, Buturović polja, doline Neretvice, pa sve do Zec planine i Bitovnje. Završetkom autoputa svim ljudima iz Sarajeva možemo ponuditi konjičko sunce na 30 minuta vožnje. Izgradnjom autoputa mi smo 30 minuta do aerodroma Sarajevo. Izgradnjom dodatnih industrijskih zona možemo ponuditi potencijalnim investitorima izgradnju industrijskih kapciteta po mnogo nižim cijenama u odnosu na one koje su trenutno u Sarajevu, naveo je načelnik Konjica, Osman Ćatić.

Nagrade će biti uručene na pozornici tokom svečanosti dodjele nagrada Green Destinations Story Awards na godišnjoj ITB konferenciji u Berlinu u ožujku ove godine.

N. K.

Slični članci

Back to top button