KonjicNVOVijestiZanimljivosti

Mladi konjički aktivisti stekli znanja o kibernetičkoj sigurnosti

Mlade konjičke aktivistice Hana Dedić i Suana Lipovac (Udruženje “Volonteri i prijatelji konjičke regije”), zajedno s Dinom Muhibićem, članom Redakcijskog tima portala novikonjic.ba, prisustvovale su naprednom cyber treningu od 18. do 19. decembra 2023. godine u organizaciji Instituta za razvoj mladih Kult.

Obuka iz kibernetičke sigurnosti bila je prilika za sve sudionike da pravilno razumiju ubrzanu dinamiku tehnološkog razvoja, važnost korištenja licenciranog softvera te kako prepoznati i obraniti se od različitih prijetnji u online okruženju. Teme poput socijalnog inženjerstva, primjeri najčešćih ugrožavanja sigurnosti te praktični savjeti za povećanje sigurnosti nevladinih organizacija bili su pažljivo obrađeni.

Obuku su vodili vrsni stručnjaci iz domaćih IT kompanija i drugi gosti, stavljajući u fokus praktične savjete kako povećati sigurnost nevladinih organizacija u online okruženju.

Ulaganjem u obuku iz kibernetičke sigurnosti, NVO mogu odigrati ključnu ulogu u zaštiti digitalnog okruženja Bosne i Hercegovine.

Trening je bio namijenjen osobama iz partnerskih organizacija koje sarađuju na programima Snaga lokalnog (USAID/LWCDA), Programu podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) ili drugim USAID programima u Bosni i Hercegovini.

Slični članci

Back to top button