DruštvoHercegovina

Godina i po od terorističkog čina na Partizanskom spomen groblju u Mostaru

Dana 14. decembra 2023. godine. navršilo se 18 mjeseci od terorističkog čina izvršenog na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen groblje u Mostaru, saopšteno je iz UABNOR-a Grada Mostara.

“I nakon godinu i po dana, još uvijek nema nikakvih pomaka u istrazi, a na pitanjedokle je stigla istraga odgovor je još uvijek: Istraga je u toku. I ništa više. Jasno je svima da od tih i takvih istraga nema ništa i da načinom kako se upravlja ovakvim istragama počinioci neće niakd biti privedeni pravdi. Stiče se utisak da je to i jedini cilj, a ovakva opstrukcija istrage i izbjegavanje procesuiranja počinioca ima samo jedan naziv – saučesništvo. Od početka ponavljamo da je rušenje Partizanskog spomen groblja i neprovođenje efikasne istrage političko pitanje. Prisjećamo se dana kada se desio ovaj teroristički čin i silnih posjeta Mostaru i obećanja o brzoj sanaciji učinjene štete. Od toga gotovo ništa nije učinjeno, a vrijeme prolazi.

Obzirom da su u toku planiranja budžeta na svim nivoima vlasti, prilika je da se nešto od davnih obećanja i realizuje. Uvrštavanje sanacije Partizanskog spomen groblja u budžete, od gradskog do federalnog i državnog, je prilika da sva data obećanja ne tretiramo politikanstvom, populizmom i licemjerjem, nego da vidimo iskrenu namjeru da se jedan Nacionalni spomenik vrati u prvobitno stanje. Na ovom primjeru jasno će se vidjeti odnos vlasti prema samoj državi. Gospodo, mi više nemamo strpljenja, djelujte ili odlazite!”, stoji u saopštenju UABNOR-a Grada Mostara.

Slični članci

Back to top button