DruštvoHercegovinaVijesti

Zajedničkom implementacijom projekata do jačanja veze UNMO-a i Vlade HNK-a

Delegacija novoizabranih ministara u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i predsjedavajući Skupštine HNK-a u utorak su održali sastanak s rektoricom i menadžmentom Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru (UNMO), tokom kojeg su istaknuti ključni ciljevi i vizija Univerziteta, kao i spremnost kantonalnih vlasti na pružanje podrške svim projektima i aktivnostima koji za cilj imaju razvoj obrazovanja u HNK-u.

“Zadovoljstvo mi je i čast što smo danas ugostili novoizabranu Vladu HNK-a. Ovo je prilika da novim ministrima poželimo puno uspjeha u budućem radu, ali i da ih upoznamo s radom i vizijom Univerziteta koja se odnosi na poboljšanje životnog standarda zaposlenika ove ustanove, unaprjeđenje kvalitete obrazovanja, naučno istraživačkog rada, razvoj studentskog standarda i drugih projekata koji su od vitalnog značaja za poboljšanje obrazovnog procesa”, kazala je rektorica UNMO-a Alena Huseinbegović.

Rektorica je ministrima predstavila brojne projekte koje Univerzitet realizira, kao i one koji su tek u planu.

“To su projekti poput izgradnje univerzitetske biblioteke, renoviranje sportskih terena, renoviranje stare zgrade Pravnog fakulteta koju sada koriste svi fakulteti na Univerzitetu, također određena poboljšanja i na novootvorenom studentskom domu. Nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati jednako dobro kao što smo i do sada s prethodnom vladom, ako ne i bolje, značajnije i produktivnije. Imajući u vidu da su neki od članova Vlade naši profesori, sigurna sam da će ta saradnja dovesti do značajnih i korisnih rezultata”, naglasila je rektorica.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Adnan Velagić istakao je kako su i Univerzitet i Sveučilište u Mostaru veliki prioriteti tog ministarstva i kantonalne vlade.

“Što se tiče Ministarstva obrazovanja, u koordinaciji s Univerzitetom pokušat ćemo unaprijediti našu saradnju. Rektorica je spomenula infrastrukturne projekate, a mi ćemo svakako pomoći. Imamo dosta projekata i vizija započetih za vrijeme mandata prethodne vlade koje treba ostvariti i realizirati pa ćemo se potruditi u narednom periodu poboljšati standard zaposlenika ovog univerziteta, a kako s njega dolazim, vrlo dobro sam upoznat s tom problematikom i to ćemo staviti u fokus pažnje. Posebna saradnja bit će s Unijom studenata koja nam je vrlo važna jer to je zapravo možda naš najbolji predstavnik u javnosti”, kazao je Velagić.

Ministar je naglasio kako je važno da se ovakvi sastanci održavaju.

“Naravno, mislim da je ta konekcija i u prethodnom mandatu bila dobra, ali nastojat ćemo da bude još bolja. Ugostit ćemo predstavnike oba mostarska javna sveučilišta kod nas u ministarstvu i odrediti dalje smjernice u pogledu njihovog razvoja”, kazao je Velagić.

Ovaj sastanak označio je početak nove saradnje između akademske zajednice i predstavnika vlasti u HNK-u, a osim ministra Velagića, delegaciju su činili predsjedavajući Skupštine HNK-a Džafer Alić, ministar finansija Adil Šuta, ministar građenja i prostornog uređenja Bekir Isaković, ministar privrede Zanin Vejzović, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Goran Karanović i ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Emil Balavac.

Sastanak je zaključen obostranim izrazima optimizma i spremnosti za zajedničko djelovanje.

Dogovoreno je da će zajednička implementacija aktivnosti i projekata početi uskoro, čime će se ojačati veze između UNMO-a i resornih ministarstava u Vladi HNK-a.

(Fena)

Slični članci

Back to top button