HercegovinaKonjicPolitikaVijesti

Vlada HNK-a održala prvu sjednicu

Novoimenovana Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, na čelu sa premijerkom Marijom Buhač, održala je danas prvu sjednicu. Na sjednici su usvojeni ključni dokumenti za nastavak rada Vlade, uključujući Informaciju Ministarstva finansija o stanju prihoda na jedinstvenom računu trezora, Izvještaj o izvršenju Budžeta za period od 1. januara do 30. septembra 2023. godine, kao i Rješenje o imenovanju novog Pregovaračkog tima Vlade HNŽ-a za rješavanje štrajka zdravstvenih radnika.

Pregovarački tim čine: ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Milenko Bevanda, direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, direktor Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića Zlatko Guzin, v.d. direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a Ana Vidačak, direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž i direktorica Doma zdravlja Jablanica Alma Budim Hondo.

U svom uvodnom obraćanju, premijerka Buhač je poželjela uspješan rad svim članovima Vlade. Istaknula je da je svjesna izazova koji stoje pred Vladom, ali i da je uvjerena da će timskim radom moći odgovoriti na njih.

“Konstituirajuća sjednica bi trebala, po tradiciji, biti svečana, ali nažalost mi nemamo prostora za slavljenje. Morali smo donijeti neka ključna dokumenta da bi riješili trenutne goruće probleme u sistemu. Tu mislim na štrajk zdravstvenih radnika, na neisplaćene plate u određenim dijelovima tog sistema i sl. Primarni cilj nam je da napravimo detaljnu analizu finansijskog stanja i da donesemo konkretne zaključke vezano za izradu Rebalansa budžeta za 2023. i Nacrta budžeta za 2024. godinu, obzirom na to da se bliži kraj godine i da su to dokumenta koja bi trebala biti usvojena do 31. decembra tekuće godine”, rekla je premijerka Buhač.

Ministar finansija Adil Šuta je dodao da su premijerka i ministri danas upoznati sa stanjem finansija, zatečenim obavezama, dugovima i stanju na računu.

“Očekujem da ćemo zajedničkim radom u nadolazećem periodu, kroz finansijska dokumenta, našim sugrađanima osigurati bolje ukupno stanje koje je sada jako složeno. Međutim, vjerujem u ovaj tim“, izjavio je Šuta.

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Milenko Bevanda je govorio o budućim koracima u smjeru rješavanja pitanja štrajka zdravstvenih radnika.

“Mislim da smo približili stavove o načinu kako da riješimo ova pitanja odnosno zahtjeve sindikata u zdravstvu. Danas smo donijeli nekoliko ključnih odluka u tom smislu. Prije svega, predložili smo novi Pregovarački tim i tražit ćemo samo da se u zdravstvenom sustemu ispoštuje princip hijerarhije. To znači da pri donošenju odluka moramo znati ko je ko u sistemu i prema tome se orijentisati”, poručio je ministar Bevanda.

Ključni zaključci sjednice Vlade HNK-a:

  • Usvojena je Informacija Ministarstva finansija o stanju prihoda na jedinstvenom računu trezora, kao i Izvještaj o izvršenju Budžeta za period od 1. januara do 30. septembra 2023. godine.
  • Vlada je imenovala novi Pregovarački tim za rješavanje štrajka zdravstvenih radnika.
  • Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da pripremi Prijedlog rebalansa Budžeta za 2023. godinu, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Slični članci

Back to top button