BiHDruštvoHercegovinaKonjicSvijetTurizamZanimljivosti

Konjic je raj na zemlji 

Jedan čitalac Portala, sa kraja Planete, piše da bi zbog silnih ljepota Konjica, turisti na granici trebali da čekaju u redu za posjete gradu Konjicu. Drugi kaže da je šteta i spavati pored ovakvih ljepota. Treći piše “Kad pomislim  da sve znam o Konjicu, poslije tvojih tekstova vidim da nam uvijek nešto novo otkrivaš  o Konjicu”.   

Pohvalama, pažnji i sugestijama čitalaca, odužujem se novim tekstom. (Trudim se da pišem objektivno, provjerljivo, analitički, kritički, profesionalno i uvijek sa dobrim namjerama). 

Konjic je raj za djecu. Općina ima toliko širine, livada, potoka, rijeka  i rječica, na primjer tu su Borci, Bijela, Buturović Polje, Dzepska, Zec i Ivan planina. Zamislite kolika je blagodet za dijete iz gradske buke, asfalta i internet gužve, koje bi  jedan dan provelo na Zec planini u branju jagoda, borovnica, malina, kupina, brusnice, vidjelo zeca, lisicu ili srnu, slobodno trčalo po livadi, pilo vodu sa šumskog izvora. 

FOTO: Almir Širbegović, 2024. – pogled sa Vrtaljice

Konjic je raj za starije i za mlađe. Šetnja kroz šumu, uz Neretvu ili oko naših jezera, vožnja biciklom, planinarenje, staze zdravlja, sve to djeluje odmarajuće. Zamislite “Restoran pećina” ima pravu pećinu i uvijek dobru hladovinu i ribu, malo dalje uz Baščicu je brana koja je pukla prilikom punjenja 31. 8. 1959., te već  preko 60 godina izaziva pažnju ekologa, stručnjaka, umjetnika iz cijeloga svijeta. U nastavku puta je, podno Prenja, selo Idbar sa oko 20 izvora zdrave vode. 

Konjic je raj za lovce, ribolovce, za bolesne, za plivače i neplivače, koji će se u rječicama osloboditi straha od vode. Tu su osim Neretve, Neretvica, Ljuta, Bijela, Krupac, Šištica, Kraljuštica, Trešanica ukupno preko 15 rijeka i rječica čii su izvori i ušća na području općne. Ove rijeke uglavnom su pitke i pune ribe, cijelom općinom pletu najljepše niti, kao krvne žile, u dužini 148 km. Obnovljivih izvora pitke vode Općina Konjic ima više od mnogih država, a višestruko nadmašuje svjetski prosjek. 

Rijeka Ljuta (dužina vodotoka 3.500 m), sa svoga izvora vodom napaja cijeli Konjic, počev od 16. 10. 1960. godine, kada je izgrađen gradski vodovod. Voda sa izvora bez prečišćavanja, uz minimalne potrebe za hlorom, zadovoljava visoke kriterije kvaliteta za piće. Ta voda teče na 11 gradskih i spomen-česmi, za koju turisti često pitaju da li je voda za piće, pa bi to trebalo i napisati kod svake česme. 

Raj za zaljubljene koji vole romantiku, jer izlasci i zalasci sunca uz Neretvu ili na obali Boračkog ili Jablaničkog jezera, jedinstveni su. Lijepo je fotografisanje, uz galebove, na Starom mostu, te pored stećaka ili mnogobrojnih historijskih mjesta. 

Za sportaše ima sportskih terena, snijega, vode, sunca. Za preopterećene menadžere može se osmisliti antristres program i tereni koji relaksiraju, odmaraju, oslobađaju pozitivnu energiju… 

Konjic ima sve preduslove da bude jedno od najljepših i najzdravijih mjesta za život.

Ovdje su stanove već kupile mnoge ugledne Sarajlije. Grad u zoru budi veliki hor raznih ptica, okružuju ga poznate planine-izletišta, jezera i rijeke, a Neretva protiče pravo po sredini grada.

Pored vodenog blaga, Konjic ima ogromno šumsko bogatstvo, kulturno-historijsko naslijeđe kakvo nema ni jedna općina, odlične putne i željezničke veze sa cijelim svijetom, blizinu mora, blizinu glavnog grada BiH. 

Zatočenik ove ljepote bio je i čuveni slikar Lazar Drljača. Uslove za seoski turizam imaju i Repovci, Glavatičevo, Odzaci, Jasenik, Čelebići, Buturović Polje i drugi. 

Darežljiva priroda obdarila je, a Bog dao sve moguće ljepote što je mogao dati, tako da je ovo područje, uljepšano mnogim i raznovrsnim ljepotama, zanimljivo za turiste, privrednike, historičare, geografe, geologe, ekologe, biologe, etnologe, arheologe, umjetnike, speleologe, pustolove, lovce i ribolovce, sportaše, planinare i raftingaše, za sve one koji vole sve  što je lijepo, vrijedno, zanimljivo, neobično, uzbudljivo. 

(Mirsad Čukle, 25. 5. 2022. godine – novikonjic.ba)

Slični članci

Back to top button