Svijet

Zašto djeca u Gazi moraju umrijeti? Zbog plina!

U junu je Izrael odobrio razvoj Gaza Marine, vodenog pojasa uz obalu Gaze koji sadrži procijenjenih 1 trilijun kubnih stopa prirodnog plina, iako to područje ne pripada Izraelu.

Izraelsko ministarstvo energetike je 29.oktobra  objavilo je da je dodijelilo dvije licence za istraživanje nafte. Pobjednici su bili BP i talijanska nacionalna naftna kompanija ENI. Izraelski ministar energetike rekao je da to pokazuje “povjerenje” industrije u zemlju.

‘Povjerenje u Izrael’

Izraelske finansijske novine Globes objavile su 30. oktobra da je Ministarstvo energetike i infrastrukture te zemlje objavilo rezultate dviju ponuda za istraživanje. Konzorcij koji uključuje BP i azerbajdžansku državnu naftnu kompaniju SOCAR dobio je licence za područje zapadno od naftnog polja Karish. U međuvremenu, konzorcij koji uključuje ENI osvojio je licence za drugu regiju, koja se nalazi jugozapadno od naftnog polja Leviathan.

Globes je izvijestio da je Ministarstvo energetike polagalo “velike nade” u te licence za privlačenje međunarodnih ulaganja. Štoviše, BP je već bio dio razgovora o kupovini  50% udjela u velikoj izraelskoj naftnoj i plinskoj grupi NewMed.

U junu je Izrael odobrio razvoj Gaza Marine, vodenog pojasa uz obalu Gaze koji sadrži procijenjenih 1 trilijun kubnih stopa prirodnog plina, iako to područje ne pripada Izraelu. Offshore Technology je rekao da će polje proizvesti oko 2,4 milijarde dolara  i neku dobiti za Palestinu tokom svog postojanja. Kao što je web stranica također primijetila, Gaza Marine je bliže obali od postojećih izraelskih naftnih i plinskih polja, što ga čini jeftinijim za razvoj.

U međuvremenu, nakon što je Europa prekinula ruske isporuke nafte i plina 2022., Izrael je potpisao ugovor s EU-om da postane ključni dobavljač. Joseph Dana, tržišni analitičar i novinar, napisao je u to vrijeme da bi planovi “radikalno transformirali” odnos Izraela s ostatkom svijeta zbog njegove okupacije Palestine. Dana je posebno istaknula kako bi nove izraelske perspektive za naftu i plin mogle propalestinske kampanje u Europi učiniti “besmislenim”.

politicki.ba

Slični članci

Back to top button