BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaPolitikaSportSvijetVijestiZanimljivosti

Univerzitet “Džemal Bijedić” iz Mostara otvara vrata novopazarskim srednjoškolcima

Mostar, 25. aprila 2024. godine – Delegacija iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, koju su činili ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, prof. dr. Adnan Velagić, rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, prof.dr. Alena Huseinbegović, savjetnik ministra, Nijaz Kurtović i prorektorica za nastavna pitanja, Azra Špago boravila je u dvodnevnoj posjeti Novom Pazaru.

Tokom posjete održani su sastanci sa ciljem proširenja međuinstitucionalne saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i sporta.

Ministar Velagić je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorima, spomenuvši značaj otvorenih vrata za studente iz Novog Pazara na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

“Razgovori su tekli u pravcu povezivanja Novog Pazara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, posebno u pogledu studiranja na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’, istakao je ministar Velagić.

Gradončelnik Novog Pazara, Nihat Biševac naglasio je značaj kulturne i sportske saradnje. “Prvo što spaja ljude su kultura i sport. Imamo mnogo prostora da uspostavimo saradnju na tim poljima”, poručio je Biševac.

U okviru posjete, održana je i promocija Univerziteta “Džemal Bijedić” za novopazarske srednjoškolce. Rektorica prof. dr. Alena Huseinbegović istakla je kvalitetu studijskih programa i moderne uslove studiranja na Univerzitetu.

“Studentima nudimo savremen kampus sa izuzetnim uslovima za smještaj i studiranje”, rekla je rektorica Huseinbegović.

Članica Gradskog vijeća Denisa Curić izrazila je zadovoljstvo rezultatima i značajem akademske saradnje.

“Ovo je važan korak za budućnost naše omladine i njihov profesionalni razvoj”, zaključila je Curićeva.

Delegacija iz Hercegovačko-neretvanskog kantona posjetila je i Ugostiteljsko turističku školu, Osnovnu školu “Stefan Nemanja” i Muzej Ras Novi Pazar, gdje je najavljena saradnja između škola i kulturnih institucija iz oba područja.

Video prilog posjete Ugostiteljsko – turistička škola – Novi Pazar

https://www.facebook.com/61556143300242/videos/pcb.122141180258204776/25312969168346749

Slični članci

Back to top button