BiHDruštvoPolitikaVijesti

Tik tok vlast i patriotski pogon na sva četiri točka

Šta je vlast bez moći, a šta je moć ako je drugi ne vide i ne osjete? Tim pitanjem bi se u najkraćem moglo definisati stanje u ne malom dijelu političkog spektra u našoj zemlji.

Oni koji politiku prate malo duže od dva ili tri mandata mogu plastično vidjeti promjene i neke nove političke rukopise i trendove. Jedna zajednička nit je pojam populizma, koji je zadnjih godina, maksimalnim eksploatisanjem dobio neke nove forme i oblike.

Političari su izašli iz starih formi komuniciranja s javnosti i sada sami kreiraju sadržaj. I u tome ne bi bilo ništa specijalno sporno niti različito od onoga što se dešava širom svijeta, da u takvim objavama i potezima ne vidimo svu banalnost, površnost, degutantnost i često primitivizam u obnašanju javnog posla.

Izjave, postupci i javna prezentacija

Najspecifičniji primjer su izjave, postupci i javna prezentacija onoga što radi ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak. Ako pitate čak i one koji ne prate politiku, znat će vam odgovoriti ko je Ramo Isak. I ne samo on, već vjerovatno i ko su njegovi sinovi Arnel (federalni zastupnik i svojevremeno jedna od ključnih ruku za imenovanje Vlade FBiH) te Rusmir Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

Ime direktora bilo kojeg zatvora u državi je uglavnom nepoznato najvećem dijelu javnosti. No, pojavom Isaka na političkoj sceni ništa nije isto. Sin Arnel je bio važna karika u Parlamentu FBiH da se imenuje Vlada FBiH u kojoj je njegov otac Ramo. Potom su apetiti porasli pa je Arnel poželio da uđe u rukovodstvo parlamenta, a to bi značilo odbijanje kabineta, sa pratnjom, sekretaricom i tako dalje. No nakon pritisaka to je zaboravljeno, ali otac Ramo nije odustao. Partnerima je rekao da Arnel ne mora biti u rukovodstvu, ali su ambicije proširene.

Ubrzo je drugi sin, Rusmir, preko noći postao najistaknutiji kandidat u Vladi FBiH za novog direktora KPZ Zenica. Otac nije glasao, ali to nije ni važno, jer partneri iz vlasti su bili svjesni Isakove podrške za nesmetano funkcioniranje vlasti te je Rusmir zasjeo na čelo najpoznatijeg zatvora u državi.

Ali šta je pozicija ili vlast, ako drugi ne vide vašu moć i ako vi ne ispunite vaše davne snove da vam se dive, makar to bilo, jezikom Z i Alfa generacije, krindž.

Korištenje helikoptera, snimanje i pokazivanje skoro svakog poteza, svakodnevno, bez obzira na kritike Isake nije obeshrabrilo. A i zašto bi kada s terena dobijaju povratnu informaciju i vide da dobar dio javnosti aplaudira, tapše ih po ramenu i govori kako je neko takav nedostajao.

Helikopter, automobili pod pratnjom, rotacije

I nema tu mnogo mudrosti, političke realnosti, to nije bitno. Bitno je “ispaliti” što kraću i javnosti što jednostavniju frazu. Zatim biti spreman izdržati kritike i polako postajete najprepoznatljiviji dio vlade.

Helikopter, automobili pod pratnjom, rotacije, objave na mrežama za mlade (TikTok i Instagram) prateća muzika, slowmotion, svakodnevno fotografiranje i komentrisanje onoga za što imate i nemate mandat. To je osnovni recept.

Kada je prije nekoliko dana provedena policijska akcija “Black Tie 2”, u kojoj su privedeni rukovodioci FUP-a, Isak je ni manje ni više u Parlamentu FBiH tražio centralizaciju i veće ovlasti.

“Preslikajmo RS, način kako je sve centralizovano, kako sve funkcioniše i radi i ja vam odgovorno tvrdim tad ću ja biti taj koji ću svima vama podnositi izvještaj i stajati iza svih problema na području čitave FBiH. Ja spreman, na vama je”, poručio je Isak. Dakle, Isak želi i sanja apsolutnu moć. I tako nešto, u stanju kompleksnog ustrojstva države nekada izgleda i kao opravdano. No, pitanje je šta stoji iza takve ambicije Isaka.

Nakon puštanja iz pritvora privedenih FUP-ovaca Isak im je organizirao svečani doček. Američka ambasada je to kritikovala jer očito vidi šta sve prolazi kao opravdano. No Isak ne mari za to. U međuvremenu je organizirao paradiranje na brdu Smetovi iznad Zenice pod nazivom “Domovina te zove”. Klasično predizborno okupljanje i promoviranje desetina automobila uz poruke o zaštiti države.

Zar je rješenje Dodiku odgovarati na isti način?

Isak koristi dizanje nacionalnih tenzija iz entiteta RS povodom pripreme za usvajanje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama pa na poruke o višedecenijskim Dodikovim snovima o otcjepljenju okuplja građane te govori o patriotizmu i spremnosti da brani domovinu.

Taj klasični stranački predizborni skup najviše će koristiti Dodiku, koji će moći reći kako tamo neki političari u FBiH pričaju o nekom mogućem sukobu, kako se okupljaju i tako dalje.

I ako će argument s druge strane biti, pa kako se Dodik okuplja i šalje zapaljive poruke, odgovor je jednostavan: Zar je rješenje Dodiku odgovarati na isti populistički način i ne vidjeti šumu od drveta.

U konačnici, teško je opisati da li postoji više išta sveto što politika neće zloupotrijebiti. Primjer za to je posjeta Isaka Memorijalnom centru Potočari. Video koji je objavio Rusmir Isak na TikToku govori za sebe, a to je da politika danas očito nameće trend, a to je da niste izrazili počast ako to nije ispraćeno detaljnom video produkcijom. Jer kad ste već u Potočarima zašto to ne iskoristiti za foto/video shooting?

Snimak pogledajte OVDJE.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button