DruštvoMagazinSvijet

Osjetite li da vas hvata “zimski blues”, evo kako da savladate ovaj poremećaj

Stalni osjećaj tuge, beznađa ili tjeskobe, nizak nivo energije i povećani umor samo su neki od mnogih simptoma sezonalnog afektivnog poremećaja, kaže psihijatar dr. Ryan Sultan.

Manje sunčeve svjetlosti, hladniji dani, duže noći i manje vremena koje provodimo na otvorenom; sve to može utjecati na naše mentalno blagostanje, kažu stručnjaci i ističu kako u ovim kasnijim mjesecima u godini, a posebno kako dublje ulazimo u jesen i počinjemo razmišljati o zimi, mnogi od nas mogu doživjeti promjenu raspoloženja, što je uobičajeno. Zdravstveni su stručnjaci otkrili zašto se to točno događa, kako se možemo nositi s tim promjenama te kako si možemo ublažiti simptome i poboljšati raspoloženje.

“Zimska tuga ili zimski blues naziv je koji često označava Seasonal Affective Disorder (sezonalni afektivni poremećaj) ili SAD, a odnosi se na vrstu depresije koja se obično javlja tokom jeseni i zime, kada je smanjena izloženost prirodnoj sunčevoj svjetlosti”, objasnio je za Fox News Digital istraživač i psihijatar sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, dr. Ryan Sultan. “Riječ je o poznatom stanju mentalnog zdravlja koje karakteriziraju promjene u raspoloženju i ponašanju, a koje slijede sezonski obrazac”.

“Dok mnogi ljudi tokom zime doživljavaju blaže promjene raspoloženja, SAD predstavlja teži i klinički značajniji oblik ovog stanja”, kaže Sultan, a premda tačan uzrok zimskog bluesa nije u potpunosti shvaćen, vjeruje se da njegovom razvoju doprinosi nekoliko čimbenika. Jedan od primarnih je, kaže, smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, prenosi večernji.hr.

“Smanjenje prirodnog svjetla može poremetiti cirkadijalni ritam i utjecati na proizvodnju neurotransmitera poput serotonina i melatonina, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i sna”, objašnjava Sultan. Uz manjak svjetla, dodaje, na SAD uvelike utječu i genetski čimbenici, odnosno neravnoteža u određenim moždanim kemikalijama i promjene u razinama melatonina i serotonina.

Prema dr. Sultanu, simptomi zimskog bluesa ili sezonskog afektivnog sezonalnog poremećaja mogu varirati u težini ali obično uključuju sljedeće:

Stalni osjećaj tuge, beznađa ili tjeskobe

Niska razina energija i povećani umor

Povećana potreba za snom i otežano jutarnje buđenje

Žudnja za ugljikohidratima i debljanje

Poteškoće s koncentracijom i donošenjem odluka

Povlačenje i smanjeni interes za aktivnosti

Razdražljivost i pojačana osjetljivost na odbijanje

“Važno je napomenuti da se ovi simptomi obično javljaju u kasnu jesen ili ranu zimu, i povlače se u proljeće kada se dnevno svjetlo poveća”, naglasio je Sultan, a evo što savjetuje:

Koristite svjetlosnu terapiju koja emitira svjetlost punog spektra, oponašajući i prirodnu sunčevu svjetlost.

Vježbajte. Redovita tjelesna aktivnost, čak i ako je u zatvorenom prostoru, može poboljšati raspoloženje i razinu energije. Razmislite o aktivnostima u zatvorenom poput joge, plesa ili uz opremu za vježbanje, predložio je.

Pridržavajte se rasporeda spavanja. “Držite se dosljedne rutine spavanja s odlaskom u krevet i buđenjem u isto vrijeme svaki dan”, savjetuje. “Odgovarajući i kvalitetan san može pozitivno utjecati na raspoloženje.”

Pazite na prehranu. Konzumirajte dobro uravnoteženu prehranu s fokusom na cjelovitu, hranjivu hranu. Vodite računa o unosu šećera i ugljikohidrata, upozorio je, što može dovesti do energetskih padova. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa, mogu imati učinak na poboljšanje raspoloženja, dodao je.

Budite društveni. “Ostanite povezani s prijateljima i voljenima. Družite se i sudjelujte u aktivnostima s drugima, čak i ako to znači virtualno,” nastavio je dr. Sultan.

Postavite ciljeve i imajte strukturu jer to može pružiti osjećaj svrhe i postignuća.

Vježbajte meditaciju svjesnosti ili tehnike opuštanja za upravljanje stresom i tjeskobom. To može poboljšati raspoloženje i mentalno stanje.

Provodite vrijeme na otvorenom kad god je to moguće tijekom dana, čak i ako je vani oblačno.

Brinite o sebi. Bavite se aktivnostima u kojima uživate, savjetuje liječnik.

Oslobođenje

Slični članci

Back to top button