BiHHercegovinaPolitikaVijesti

Mostarski jadi: Niko ni s kim, ništa ni s čim

Hercegovačko-neretvanski kanton ni nakon osam godina još nije dobio novu vlast. Kada se činilo da će konačno i tome doći kraj, otkazana je svečana sjednica Skupštine kantona na kojoj je trebala biti potvrđena nova vlada koju su trebali sastaviti HDZ, SDA i SDP.

HDZ je dobio premijersko mjesto i pet ministarstava, SDA četiri ministarstva uključujući i ono koje treba voditi neko iz reda srpskog naroda, a SDP tri ministarstva uključujući jedno zajedničko sa SDA. Problem je nastao kada je SDA jedno ministarsko mjesto naumila dati NES-u, na što su burno reagirali iz SDP-a. Čini se kako su iz te stranke jedva dočekali da opet krenu kontra SDA, a odluka o ulasku NES-a poslužila im je kao dobar povod.

Nije se ni stišala mostarska bura zbog nezakazivanja sjednice Kantonalne skupštine, a propala je i sjednica mostarskog Gradskog vijeća.

Sjednica je prekinuta jer se u Vijeću nisu mogli dogovoriti o usvajanju dnevnog reda. Za usvajanje su glasali vijećnici SDA, SNSD-a, SDP-a, Prve mostarske partije i Naša stranka. Protiv su bili vijećnici HRS-a te nekolicina vijećnika HDZ-a. Ostatak HDZ-ovih vijećnika bio je suzdržan kao i nezavisna Boška Ćavar.

A prije nego što je sjednica prekinuta odbijeni su brojni prijedlozi tačaka kojima je trebalo dopuniti dnevni red. Najvažnija je, svakako, trebala bila rasprava o izmjenama Statuta Grada Mostara, dokumenta koji je OHR nametnuo prije nekoliko godina. Zatim i o prijedlogu o plaćenom članku u National Geographicu, odluka o taksi-prijevozu, o korištenju javnih površina, o funkcioniranju Doma zdravlja, odluka o stipendiranju učenika, odluke vezane za funkcioniranju javnog parking-prostora. I tako redom.

Jasno, nakon propasti sjednice uslijedile su međusobne optužbe zvaničnika HDZ-a i SDA, kako to i obično biva u Mostaru, u ovakvim prilikama. Na kraju, oglasila se i vijećnica Prva mostarske partije Adela Gosto, čiji su prijedlozi također „skinuti“ s dnevnog reda.

„Sjednica nije opstruirana zbog Statuta, niti zbog tačaka koje nisu imale potrebnu većinu kako bi bile stavljene na dnevni red. HDZ je isključivo opstruirao sjednicu jer su na Klubu Hrvata shvatili da nemaju 18 ruku za otpisivanje kamate na dug Elektroprivredi HZHB koja iznosi preko dva miliona KM“, izjavila je Gosto, zaključujući: „Žalosno je da moram javno reći da vijeće Grada Mostara, koje treba da gleda interese građana grada Mostara, služi za zastupanje interesa pojedinaca.“ 

Stav.ba

Slični članci

Back to top button