DruštvoHercegovinaVijesti

U HERCEGOVINI PRIJAVLJEN HRIPAVAC KOD NOVOROĐENČETA

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zaprimio je tokom ovog mjeseca jednu prijavu hripavca (pertusisa) kod novorođenčeta, potvrđeno je Feni iz tog zavoda.

Riječ je o izuzetno zaraznoj akutnoj infektivnoj bolesti dišnog sistema uzrokovanoj bakterijom Bordetella pertussis, koja se prenosi kapljičnim putem, uglavnom putem respiratornih sekreta zaražene osobe tokom kašljanja ili kihanja. Karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom.

Ova bolest može imati i ozbiljne posljedice, posebno kod novorođenčadi i male djece zbog čega je iznimno važno poznavati uzrok, simptome, dijagnozu i liječenje hripavca, a cijepljenje je i dalje neizostavna metoda prevencije širenja ove potencijalno ozbiljne infekcije.

Što se tiče ostalih zaraznih bolesti, iz Zavoda kažu kako epidemiološka situacija u HNK po pitanju respiratornih infekcija nije zabrinjavajuća te da se trenutno na području tog kantona bilježi jako mali broj prijava zaraznih bolesti.

  • Trenutno nije sezona stomačnih infekcija, ali svakako se povremeno prijavljuju određeni tipovi stomačnih infekcija poput enterokolitisa. Međutim, trenutno bilježimo jako mali broj prijava zaraznih bolesti uopće – ističu iz Zavoda.

Također napominju i da se građani trebaju kao i uvijek ponašati odgovorno te se javiti ljekaru porodične medinice pri pojavi respiratornih simptoma.

Kada je u pitanju gripa, ona se već četvrtu sedmicu prati i još nije prijavljen nijedan slučaj.

  • Od 40. sedmice u 2023. do 20. sedmice 2024. godine će se službeno vršiti monitoring gripe i bolesti sličnih gripi (ILI, ARI, SARI), tako da u punom kapacitetu pratimo kompletno stanje – navode iz Zavoda.

Zavod za javno zdravstvo HNK uskoro očekuje i vakcine protiv gripe, a HNK će raspolagati s 1400 doza za stanovništvo.

Inače, zainteresiranost starije populacije za vakcinu protiv gripe je poprilično dobra kao i do sada, dok populacija ispod 65 godina nije toliko zainteresirana, naglašavaju.

Što se tiče vakcinacije protiv covida -19, iz Zavoda kažu kako već dugo nije aplicirana nijedna doza tako da to otprilike i samo govori o interesiranju za vakcinisanje.

Iako je covid -19 još uvijek prisutan, na području HNK ne bilježi se veliki broj prijava, a dosad je s dvije doze ukupno vakcinisano 31 posto građana HNK.

Slični članci

Back to top button