BiHVijesti

Kad stiže prvi mraz i kakvo je vrijeme pred nama

Već sutra u Bosni i Hercegovini se očekuje se oblačno vrijeme, a od srijede je izgledna kiša

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Dio prijepodneva po kotlina Bosne i uz riječne tokove magla. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na jugu Hercegovine, centralnim i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab, uglavnom, južni i jugozapadni, a dnevna temperatura zraka kretat će se od 18 do 24 °C, navodi se u prognozi FHMZ-a. 

Već u utorak u našoj zemlji očekuje se oblačno ali stabilno vrijeme. Od srijede pa do kraja mjeseca na čitavom prostoru naše zemlje izgledna je kiša, koja bi naročito na jugu zemlje mogla biti vrlo izražena. Manje količine padavina prognoziraju se u centralnim i sjeveroistočnim područjima, gdje bi na primjer u četvrtak mogle i potpuno izostati. Umjereni jugo će uslovljavati nešto više temperature u odnosu na prosjek za ovo doba godine.

Minimalne temperature zraka varirat će od 12°C do 18°C. Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 16°C do 22°C. Na sjeveru i sjeveroistoku zemlje i do 24°C.

Stabilizacija vremenskih prilika i pad temperature zraka prognozira se za početak novembra.

Pojava slabog mraza (02. i 03.11.) je moguća. Stabilno vrijeme prema sadašnjim pokazateljima neće se dugo zadržati jer se već od 05.11. očekuju nove padavine.

Jutarnje temperature kretat će se između 2°C do 7°C, na jugu zemlje do 10°C. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 8°C do 14°C u Hercegovini do 16°C, navodi se u srednjoročnoj prognouzi FHMZ-a. 

Oslobođenje

Slični članci

Back to top button