HercegovinaKonjicPolitikaVijesti

Ko bi trebali biti ministri u novoj Vladi HNK?

Sinoć kasno je završen maratonski sastanak na kojem je SDA HNK odlučivala o participaciji u novoj Vladi HNK.

Prema ranijem postignutom dogovoru, između HDZ-a BiH, SDA i SDP-a, u Vladu HNK ušlo bi pet ministara i premijer(ka) koje preloži HDZ, dva ministra SDP-a, te četiri ministra koja predloži SDA od kojih bi se jedan trebao izjašnjavati kao Srbin da bi bila zadovoljen minimum nacionalne strukture.

Prepreka pred učesnicima sastanka bio je zahtjev vrha SDA da se jedan resor ustupi partnerskoj stranci NES s kojom SDA HNK ima potpisan zvaničan Sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti.

Raspodijeljeni su resori na način da će ministar finansija biti Adil Šuta iz Mostara, ministar obrazovanja Adnan Velagić iz Konjica, a ministar urbanizma i građenja Bekir Isaković iz Stoca.

I pored drugačijih najava, ipak je odlučeno da jedan resor pripadne NES-u, odnosno da NES do sutrašnje sjednice Skupštine HNK predloži ministra pravosuđa HNK koji bi trebao biti srpske nacionalnosti.

Četiri ministarstva pripala su SDA stranci– građenja i prostornog uređenja, zatim pravde, te ministarstvo finansija i ministarstvo obrazovanja.

SDP će za ministra privrede HNK postaviti Zanina Vejzovića, na čelu resora trgovine, turizma i okoliša trebao bi biti Emil Balavac. 

Prema pisanju medija, iz HDZ-a bi trebali doći i ministar poljoprivrede Mario Jurica, ministar MUP-a Đuro Prkačin, saobraćaj bi trebao pripasti Ivi Bevandi, prenose hercegovački portali.

Slični članci

Back to top button