BiHCrna hronikaDruštvoKonjicVijestiZanimljivosti

BH Pošta spremna adaptirati pristupnu stazu za invalide u pošti Buturović Polje

Osoba s invaliditetom Safet Sarajlić nedavno je na svom fejsbuk profilu upozorio na neadekvatno uređenu pristupnu stazu za invalidska kolica u pošti Buturović Polje.

“Rampa za invalidska kolica u pošti Buturović Polje. Ja sam lud na kolicima, ali ovdje ne bi smio ući! – ljutit je naš sugrađanin Sarajlić, kojem su podršku pružili brojni pratitelji na ovoj društvenoj mreži.

Preduzeće BH Pošta odgovorilo je na upit portala novikonjic.ba i saopćilo, da je spremno adaptirati pristupnu stazu ukoliko se uputi službeni pisani zahtjev.

U saopćenju BH Pošte se navodi, da u posljednje dvije i po godine nije zaprimljen nikakav zahtjev za adaptaciju pristupne staze za invalide u pošti Buturović Polje.

“U posljednje dvije i po godine nije zaprimljen nikakav zahtjev za adaptaciju pristupne staze za invalidne osobe. Naime, pristupna staza, koja se trenutno nalazi u predmetnoj pošti, je namijenjena za mopede i kao takvu lahko je prenamijeniti u stazu za invalide. Naravno da smo spremni da istu adaptiramo odmah, ukoliko se takav službeni pisani zahtjev uputi prema nama.” – navodi se u odgovoru JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo.

Važno je napomenuti da je Zakonom o zaštiti osoba s invaliditetom BiH propisano da su sve javne institucije i privatni poslovni subjekti dužni prilagoditi svoje objekte i usluge potrebama osoba s invaliditetom.

Nadležne institucije moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osigurao pristup javnim i privatnim uslugama i prostorima za sve osobe, bez obzira na njihovu invalidnost.

Slični članci

Back to top button