BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicNVOPROMOSvijetVijestiZanimljivosti

KONJIC Održana panel diskusija o borbi protiv nasilja “Šutnja nije zlato”

Diskusiju koju je moderirala, Azra Mezit održana je pod pokriviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona u petak, 26. aprila, u kino sali Narodnog univerziteta u Konjicu, a okupila je žrtve nasilja, eksperte iz PU Konjic i JU Dom zdravlja Konjic.

Predsjednica NVO VIPK-a, Semira Inajetović, istakla je ciljeve organizacije, panel-diskusije, naglašavajući važnost informisanja, razgovora sa stručnim licima i pružanja podrške žrtvama.

“Naš zajednički cilj je unapređenje društva i lokalne zajednice. Vjerujemo, da je informisanje o načinu prijavljivanja nasilja u porodici, mehanizmima zaštite žrtava i sankcionisanje počinilaca – ključno za borbu protiv ovog problema. Također smatramo, da je razgovor sa stručnim licima presudan. Raznolikost perspektiva doprinosi boljem razumjevanju situacije i pružanju sveobuhvatne podrške žrtvama. Koristim priliku da se iskreno zahvalim svim učesnicima, a posebno na podršci Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, Općinskom sudu u Konjicu, kao i profesorima i mendžmentu Srednje škole Konjic.” – izjavila je za portal novikonjic.ba, Semira Inajetović, predsjednica VIPK-a.

Statistike pokazuju veliku rasprostranjenost nasilja nad ženama. Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH iz 2013., svaka druga žena u BiH doživi neku formu nasilja nakon 15. godine.

U BiH ne postoji jedinstvena statistika o femicidu, ali mediji izvještavaju da je od 2015. do danas ubijeno više od 60 žena od strane sadašnjih ili bivših partnera.

Konkretno, OSCE-ovo istraživanje iz 2019. godine navodi da je 28% žena iskusilo seksualno uznemiravanje, a 14% fizičko ili seksualno nasilje od partnera ili nepartnera. I dalje zabrinjava činjenica da 85% žena nije prijavilo nasilje policiji, a dvije trećine smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) evidentira podatke o odnosu žrtve i počinitelja u slučajevima ubistava žena. Prema tim podacima, tokom 2021. i 2022. godine ubijeno je ukupno 19 žena.

Broj prijavljenog nasilja u porodici u Konjicu zabrinjavajuće raste

Panelisti su se složili da je porast nasilja u porodici zabrinjavajući i u Konjicu.

Općinski sud u Konjicu je u 2023. godini primio 37 krivičnih prijava za nasilje u porodici, a za prva tri mjeseca 2024. godine konjičkoj policiji prijavljeno je 11 incidenata, od kojih su tužilaštvu podnijeli 5 izvještaja i izrečene su zaštitne mjere za dvije nasilne osobe.

Jedna od žrtava nasilja u porodici, profesorica matematike i informatike, A.L. se obratila prisutnima, izražavajući žaljenje zbog izostanka podrške ovom događaju od strane konjičkog Centra za socijalni rad i da joj je iskreno žao, što ostavljaju mlađim naraštajima ovako neuređen sistem u društvu.

Diplomirana ekonomistica, A.D., žrtva nasilja u porodici, izrazila je potrebu za rušenjem duboko ukorenjenih predrasuda i tabua koji sprječavaju žene da progovore o svom iskustvu. 

“Ja bih voljela da u Konjicu nema nasilja, da nema žena koje su žrtve nasilja i da smo mi došle iz Sarajeva da bismo o tome govorile, jer u Konjicu nema takvih problema. Nažalost, to nije tako. Ali, ne smijemo šutjeti. Konjic je mala sredina i lako je pasti pod uticaj štetnih stereotipa. ‘Nemoj ništa prijavljivati, šta će reći ljudi?’ – to su poruke koje sprječavaju žrtve da se obrate za pomoć. Stoga je neophodno da se te štetne ideje ruše. Žene, ali i muškarci, moraju imati snagu da glasno i jasno kažu da su žrtve nasilja i potraže pomoć od policije, psihologa, sudstva i drugih relevantnih institucija.”

Diplomirana socijalna radnica, psihoterapeut B.DŽ., apelovala je na žrtve nasilja.

“Prijavite nasilje. Žene bježite od nasilnika. Prijavite ga i ako ste ekonomski vezane – od njega bježite. Snaći ćete se u životu sigurno. Gore je biti u takvom braku i biti mentalno nezdrava osoba, preživljavati sve to, nego ustvari kazati sama sebi: “Dobro, živa sam, zdrava sam, ja to mogu, idem od nule. Bitno je samo ukloniti se od nasilnika.

Psiholog, Anela Beglerović iz Doma zdravlja Konjic poručila je žrtvama da prijave nasilje i da traže podršku od institucija.

“Ukoliko vidite, znate i čujete, da postoji nasilje prijavite, povjerite se osobi od povjerenja, nadležnoj instituciji, zdravstvenim ustanovama. Samo na taj način možemo spriječiti posljedice kako na fizičkom tako i na psihičkom smislu.

Policijski istražitelji iz PU Konjic Ibro Bubalo i Arnes Čomor, također su dali snažnu poruku da žrtve ne trpe nasilje i da prijave počinitelja.

“Šutnja nije zlato! Svaka mu čast ko je to izmislio. Ne obazirite se kako će regovati na Vašu prijavu i nemojte je prešutjeti nipošto, prijavite događaj. Imamo mi i sistem koji vodi računa o radu policijskih službenika. Ako osjetite da neko nije postupio u cilju da bi Vas zaštitio, obratite se unutrašnjoj kontroli. Uglavnom, prijavite. Nemojte trpiti nasilnika, ali nemojte ni odstajati od prijava! Neka ide u procedure i neka se kazne, a samim tim ćemo i smanjiti nasilje.”

Zajednički zaključak panelista jeste, da je šutnja o ovom problemu uvijek bila štetna i da je nasilje u porodici izašlo iz privatne sfere i postalo ozbiljan društveni problem.

Svi koji pomažu vaninstitucionalno (nevladine organizacije i slično) žrtvama nasilja su dobrodošli i ogromna su pomoć i podrška, ali bez ozbiljnog shvatanja ovog problema od strane nadležnih institucija uvijek ćemo rješavati posljedice, jer nećemo imati mogućnost baviti se prevencijom ovog ozbiljnog problema i u našem gradu Konjicu.

Povjerenje u institucije i osoblje koje radi u njima je u dobroj mjeri narušeno, te je potrebna prvenstveno edukacija istih, promjena njihovog pristupa u radu, da bismo svi zajedno izgradili i vratili poljuljano povjerenje i na taj način konkretno pomogli žrtvama nasilja.

Slični članci

Back to top button