HercegovinaJablanicaNVOTurizamVijestiZanimljivosti

JABLANICA Pokrenuta inicijativa za proglašenje kupališta Radak na rijeci Doljanki javnim interesom

Aktivisti Udruženja građana “Za Doljanku” Jablanica pokrenuli su u petak, 13. 10. 2023. godine, građansku inicijativu za proglašenje kupališta Radak na rijeci Doljanki Jablaničkim kupalištem od javnog interesa.

Cilj inicijative je da se obale i kupališta rijeke Doljanke tamo gdje je to moguće urede na način koji će biti u skladu sa svim okolišnim standardima i da se njima upravlja u skladu s tim standardima.

“Dovoljnim brojem potpisa, Inicijativu ćemo uputiti Općinskom Načelniku i Općinskom vijeću Jablanica”, navodi se u saopćenju Udruženja.

Udruženje “Za Doljanku” Jablanica upozorava i na ekološke incidente koji se dešavaju u gornjem toku rijeke Neretve izgradnjom HE Ulog i Gornji horizonti.

“Ovi hidroenergetski objekti se grade u entitetu RS, a imaju veliki utjecaj na cjelokupno stanovništvo i biodiverzitet cijelog sliva rijeke Neretve”, navodi se u saopćenju.

Udruženje “Za Doljanku” Jablanica poziva sve građane i građanke Jablanice da podrže ovu građansku inicijativu i potpišu peticiju za proglašenje kupališta Radak na rijeci Doljanki Jablaničkim kupalištem od javnog interesa.

abrasmedia.info

Slični članci

Back to top button