KonjicVijestiZanimljivosti

Emin Hebibović pronašao novu nekropolu sa stećcima kod Glavatičeva

Kod Glavatičeva, u blizini lokaliteta Kličci, pronađena je nova nekropola sa stećcima. Nju je pronašao naš sugrađanin, Emin Hebibović. Nekropola se nalazi na lokalitetu “Grčka kuća”, a u njoj je pronađen jedan usamljeni stećak. Stećak je dimenzija oko 50X80 cm i visine 90 cm, te je orijentiran u smjeru sjever-jug.

Zidovi nekropole prelaze visinu od pola metra iznad tla, osim na južnoj strani gdje se, zbog nagiba terena, jedva primjećuju. Legenda kaže da se ponekad na tom lokalitetu, u noći ukazivala vatra, a što je prema legendi znak da je tu zakopano zlato. Prenosi se i da stiže prokletstvo onog ko iskopa zlato.

O ovom pronalasku nikad ranije nije ništa čuveno niti pročitano u pisanim izvorima, a radi se o 50-toj lokaciji sa stećcima na području MZ Glavatičevo. Emin Hebibović je na tragu još tri nekropole, a ukupan broj bi, možda, mogao dostići cifru 1100 stećaka.

Ovaj pronalazak je značajan za kulturno baštinstvo Bosne i Hercegovine, jer nam pruža nove podatke o stećcima i njihovim graditeljima. Stećci su jedinstveni nadgrobni spomenici koji su karakteristični za Bosnu i Hercegovinu, te su upisani na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Slični članci

Back to top button