BiHSport

Osmostruke prvakinje BiH ŽRK Grude u Holandiji odigrale dvije utakmice u EHF Kupu

Međunarodni rukomet, višestruke prvakinjie BH , osmostruke prvakinje BiH ŽRK Grude deveti put uzastopno su izašle na evropsku scenu. Kao i u većini dosadašnjih evopskih nastupa, žrijeb im je dodjelio puno jačeg i kvalitetnijeg protivnika. Ovaj put ŽRK Grude su gostovale u Holandiji, zemlji koja je u samo vrhu evropskog rukometa. Protivnik je Westfriesland SEW iz mjesta WT Nibbixwoud.

Holandski ženski rukomet je u velikom usponu zadnjih godina što posebno pokazuje svojim rezultatima holandska ženska rukometna ekipa. Svake godine ŽRK Grude učestvuje u evropskim takmičenjima sa dva cilja : nagraditi svoje rukometašice za sjajne rezultate u Bosni i Hercegovini u protekloj godini, te stjecati nova međunarodna ekipa i vidjeti gdje je evrposki ženski rukomet.

Rukometašice ŽRK Gruda već su u Holandiji i zadnjih 10 – ak godina u EHF takmičenjima protiv holandsskih ekipa igrali su i uvjerljivo eliminisali ŽRK Zrinjski Mostar 2013. Godine, protiv ekipe VOC Amsterdam, 13:29 i 17:34, te ŽRK Mire 2016. Godine protiv Virto, 19:46 i 21:44.

Dogovorom Klubova obje utakmice se igraju u Holandiji i to 29. septembra u 20:00 sati i 01. oktobra u 13:00 sati. Sudije su iz Izaela, a delegat je iz Velike Britanije. Ekipa se vrača u Split 01. oktobra u večernjim satima.

Prva utakmca

Westfriesland – ŽRK Grude 34:27 (18:15)

Dvorana Westfrieslandhal, gledalaca : 721,sudije : Ron Peretz i Niv Schwartz (Izrael), delegat : Colin Wills (Velika Britanija).

Westfriesland SEW: Myrte, Denise 9, Joljin 2, Eline 1, Lysanne 4, Lynn 5, Dagmar, Kelder, Amber 1, Kim 2, Ashley 3, Daniue 3, Lotte, Indy 4, tess. Trener : Van Otterloo.

Sedmerci : 1(1),, isključenja : 8 minuta.

ŽRK Grude : Šumelj 6, Alpeza, Jareb, Petković 1, Lugonjiić 3, Bošnjak 1, Džidić, Vukosavljević, Sesar, Lovrić 5, Vistorop 2, Petrović 9, Rašić, Brakić, Zajmović . Trenerica : Zlata Zubac.

Sedmerci : 9 (6), isključenja : 2 minuta.

Druga utakmica je odigrana u nedjelju 1. oktobra u istoj dvorani , domaće igračice su pobjedile rezultatom 33:25 od kvalitetnijeg protivnika. Uprkos porazima od 7 i 8 razlike golova , djevojke su se lavovski borile i s obzirom na razliku u uslovima i kvaliteta ove dvije ekkipe, dale su svoj maksimum. Rezultati utakmica pokazuju realnu razliku ove dvije ekipe. Naš prvak je imao i podršku navijača, kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Čestitamo našim protivnicima na pobjedama i želimo im uspjeh u nastavku takmičenja. Našim curama kapa do poda na dostojansvtvenom nastupu na evropskoj sceni.

Ismet Nimanović

Slični članci

Back to top button